Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jean Claude-Juncker izjavio je da je rekao grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu da se na oslanja na njega što se tiče izbjegavanja propasti pregovora s vjerovnicima, izvijestio je njemački magazin Der Spiegel.


"Opetovano sam upozorio Ciprasa da ne bi trebao računati na to da ću ja moći spriječiti propast pregovora u bilo kojem slučaju", rekao je Juncker u unaprijed objavljenim isječcima iz intervjua za subotnje izdanje Der Spiegela.

Čelnici eurozone održat će izvanredni summit u ponedjeljak kako bi se pokušao izbjeći bankrot Grčke. Ubrzalo se povlačenje novca iz banaka i pali su vladini prihodi, dok Atena i njezini međunarodni vjerovnici ne uspijevaju postići dogovor o pomoći Grčkoj u zamjenu za reforme.

Cipras: Grčka će ostati u eurozoni

Juncker, koji je pokušao premostiti jaz između Atene i njezinih zajmodavaca proteklih mjeseci, rekao je da je grčka vlada očito krivo shvatila njegove napore za nalaženje kompromisa.

Po njegovim riječima, izgleda da Grci vjeruju da "postoji netko u Europi tko na kraju može izvaditi zeca iz šešira, ali to nije slučaj". "Ne razumijem Ciprasa", rekao je Juncker. "Povjerenje koje sam mu dao nije jednako uzvraćeno."

Umjesto da se žali na kompromisne prijedloge vjerovnika, Cipras bi trebao reći grčkom narodu da mu je Europska komisija ponudila investicijski program u vrijednosti od 35 milijardi eura u razdoblju od 2015. do 2020. godine, kazao je.

"Da sam ja grčki premijer, ja bih to nazvao uspjehom", rekao je Juncker dodajući da nije čuo ništa takvo od Ciprasa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook