Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska socijalistička koalicija mogla bi od parlamenta zatražiti glasovanje o povjerenju premijeru Ferencu Gyurcsanyu, objavio je mađarski ministar financija Janos Veres.


U gostovanju na radio postaji Gazdasagi, Veres je rekao kako je to realna mogućnost. 'Ne iskljućujem mogućnost da se to dogodi još ovoga tjedna', rekao je Veres dodavši kako vladajuće stranke čvrsto stoje iza premijera.

Vezani članci Slika nije dostupna NAPETO U SLOVENIJI: Glasovanje o proračunu za iduću godinu i povjerenju vladi Slika nije dostupna Gyurcsany ostaje premijer

Glasnogovornik Socijalističke stranke Istvan Nyuako nije želio
potvrditi niti opovrgnuti Veresov komentar, no iz premijerova ureda objavljeno je da će se Gyurcsany parlamentu obratiti u 12 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Pozivi na smjenu premijera postali su izraženiji jučer, kada je Fides, glavna konzervativna stranka, odnijela uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima.

Prema mađarskom ustavu, postoje dva načina za smjenu premijera. Prvi je kada predsjednik vlade u ime kabineta sam traži glasovanje o povjerenju i ako se ono izglasa, vlada podnosi ostavku. No, analitičari procjenjuju da bi Gyurcsany to zatražio samo u slučaju kada je siguran da bi dobio povjerenje.

Drugi način je kada najmanje jedna petina zastupnika zatraži
glasovanje. Ako parlamentarna većina podupre taj zahtjev četiri puta, Gyurcsany i vlada bit će prisiljeni na ostavku, predviđa mađarski ustav.