Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Još jedan zahtjev za glasovanje o povjerenju premijeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska socijalistička koalicija mogla bi od parlamenta zatražiti glasovanje o povjerenju premijeru Ferencu Gyurcsanyu, objavio je mađarski ministar financija Janos Veres.

U gostovanju na radio postaji Gazdasagi, Veres je rekao kako je to realna mogućnost. 'Ne iskljućujem mogućnost da se to dogodi još ovoga tjedna', rekao je Veres dodavši kako vladajuće stranke čvrsto stoje iza premijera.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom"

Glasnogovornik Socijalističke stranke Istvan Nyuako nije želio
potvrditi niti opovrgnuti Veresov komentar, no iz premijerova ureda objavljeno je da će se Gyurcsany parlamentu obratiti u 12 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Pozivi na smjenu premijera postali su izraženiji jučer, kada je Fides, glavna konzervativna stranka, odnijela uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima.

Prema mađarskom ustavu, postoje dva načina za smjenu premijera. Prvi je kada predsjednik vlade u ime kabineta sam traži glasovanje o povjerenju i ako se ono izglasa, vlada podnosi ostavku. No, analitičari procjenjuju da bi Gyurcsany to zatražio samo u slučaju kada je siguran da bi dobio povjerenje.

Drugi način je kada najmanje jedna petina zastupnika zatraži
glasovanje. Ako parlamentarna većina podupre taj zahtjev četiri puta, Gyurcsany i vlada bit će prisiljeni na ostavku, predviđa mađarski ustav.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene