Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sobe za spavanje, konferencijske dvorane...

Pogledajte kako izgleda bunker u kojem bi se Tito skrivao u slučaju atomskog napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U bunkeru u Konjicu u BiH, čija je izgradnja trajala 26 godina, skrivao bi se Tito sa svojih 350 najužih suradnika, u slučaju da je pala atomska bomba.

''Atomska ratna komanda'', također poznata kao ARK ili Titov bunker, je bivši nuklearni bunker i vojni zapovjedni centar koji se nalazi u blizini grada Konjica u Bosni i Hercegovini.

Napravljen da zaštiti jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita i do 350 članova njegovog užeg kruga u slučaju atomskog sukoba.

Struktura se sastoji od stambenih područja, konferencijske sale, kancelarija... Bunker je ostao državna tajna sve do raspada Jugoslavije 1990-ih.

Pročitajte i ovo Politička škola Kumrovec (FOTO: Matija Topolovec/Pixsell) - 6 Tajne Titove škole Sablasna ruševina: Osnovao ju je Tito, u njoj je predavao i Borut Pahor, a danas propada

Pročitajte i ovo Bivša politička škola u Kumrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Peta sreća? Prodaje se bivša politička škola u Kumrovcu: Tito je za nju imao velike planove, a sada zanima - Kineze

Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko sklonište, i jedan od najvećih podzemnih objekata ikada izgrađenih u bivšoj Jugoslaviji. Za više od deset godina nakon njegovog završetka, to je bio najtajnija vojna instalacija u zemlji.

Svi građevinski radnici su pažljivo odabirani i provjereni, potpisivali ugovor šutnje, a svi članovi osoblja prolazili su najveću sigurnosnu provjeru.

Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i potrošenih 4,6 milijardi američkih dolara za izgradnju.

Nakon Titove smrti 1980. godine, kompleks je ostao u stanju pripravnosti. U ožujku 1992. godine, za vrijeme raspada Jugoslavije, JNA je naredila rušenje kompleksa kako ne bi ostao pod kontrolom vlasti Bosne i Hercegovine, ali je vojni odred odbio izvršiti naređenje i umjesto toga predao strukturu Bosanskohercegovačkoj vladi.

Aktualno Jaka tuča i olujna nevremena pogodila Hrvatsku. Munje paraju nebo nad Zagrebom, diljem zemlje problemi u prometu Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Foto: Stela Mikovi? Stoji?/Facebook Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Foto: Stela Mikovi? Stoji?/Facebook Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Foto: Stela Mikovi? Stoji?/Facebook Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Foto: Stela Mikovi? Stoji?/Facebook Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Tuča u mjestu Roždanik kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Foto: Stela Mikovi? Stoji?/Facebook +1 Tuča kod Novske (Foto: Stela Miković Stojić/Facebook) Hrvatska Jaka tuča i olujna nevremena pogodila Hrvatsku. Munje paraju nebo nad Zagrebom, diljem zemlje problemi u prometu 1/7 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene