Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumorna analiza

Što je Putin htio reći? Analitičar ne sumnja: "Za njega je ovo početak trećeg svjetskog rata"

Reakcije na Putinov govor, u kojem je između ostalog najavio povlačenje iz sporazuma o ograničavanju nuklearnog oružja, stižu iz cijelog svijeta. Neki analitičari nisu optimistični u vezi s porukama koje su poslane.

Obrambeni analitičar Michael Clarke kratko je za Sky News analizirao današnji Putinov govor u kojem je optužio Zapad za rat.

Rekao je da je Putin ostavio malo prostora za diplomaciju. Dodao je kako ruski predsjednik vjeruje kako je sukob u Ukrajini zapravo dio rata koji Zapad vodi protiv Rusije kako bi je uništio. 

"Putin je rekao kako se Rusija trudila pregovarati, ali da je Zapad uvijek imao skrivene namjere", analizirao je Clarke.

"Za njega je ovo početak trećeg svjetskog rata", dodao je. 

Invazija na Ukrajinu ne ide po planu pa ruski narod mora podnijeti veće žrtve, objasnio je.

"Takve žrtve mogu se jednostavno objasniti ako je rat nešto više od Ukrajine, pa je tako to rat za preživljavanje. Sve to već smo čuli, ali ako to stavite u pravilan kontekst, to ne ostavlja nimalo prostora za diskusiju", zaključuje analitičar, piše Sky News.

Vladimir Putin objavio je i da obustavlja sudjelovanje u Novom START-u, koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Kina šalje oružje? Zelenski upozorava: "Ako se Kina udruži s Rusijom, doći će do svjetskog rata"

Pročitajte i ovo Putin i Biden SAD ulazi u rat? Putinov suradnik šokirao na javnoj televiziji: "SAD je vojni neprijatelj, ovim potezom su objavili rat Rusiji"

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da ne napušta sporazum. 

"Predsjednik Putin je taj koji je započeo ovaj imperijalni osvajački rat. Putin je taj koji ga stalno eskalira", rekao je Stoltenbeg i dodao da Putin ne smije pobijediti.

"To bi bilo opasno za našu vlastitu sigurnost i cijeli svijet", dodao je Stoltenberg.

Ustvrdio je da NATO ne vidi znakove da se Putin priprema za mir nego da je dao do znanja da se priprema za još više rata.

Više o Putinovu govoru koji je pratio cijeli svijet čitajte OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene