Jeremy Corbyn, Vladmir Putin (Foto: AFP)
Jeremy Corbyn, Vladmir Putin (Foto: AFP)

Jeremy Corbyn tvrdi da si Europa ali i svijet ne može priuštiti još jedan Hladni rat s Rusijom.


Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn tvrdi da politika NATO-a i razmještanje sve više vojnih trupa u istočnoj Europi samo povećava tenzije te je predložio demilitarizaciju na granici s Rusijom.

"Moramo početi proces za demilitarizaciju granice između članica NATO-a i Rusije. Ne možemo si priuštiti novi Hladni rat", izjavio je Corbyn na BBC-ju.

Britanski zastupnik kazao je i da je skeptičan da je u okviru sadašnje situacije na međunarodnoj sceni moguće približavanje Zapada i Moskve.

"Donald Trump očito misli da može poboljšati i osnažiti odnose s Vladimirom Putinom i to zato je smatra da je jaki vođa. No, nije stvar o tome kakav je netko vođa, nego radimo li na zajedničkom suživotu i miru", pojasnio je Jeremy Corbyn.

Kao rješenje predložio je da Vijeće Europe i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) budu ti koji će graditi nove odnose s Rusijom.

NATO razmješta oko 4000 novih vojnika po Istočnoj Europi, ponajviše u baltičkim zemljama, kako bi mogli brzo odgovoriti na eventualnu prijetnju iz Rusije. Također, oko 300.000 vojnika zemalja članica NATO saveza stavljeno je u stanje visoke pripravnosti zbog rastućih napetosti između Rusije i baltičkih država.