Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN u subotu je jednoglasno uvelo nove sankcije Iranu zbog nepoštivanja zahtjeva UN-a da prekine obogaćivanje urana, kao dijela svog nuklearnog programa koji izaziva zabrinutost međunarodne zajednice zbog potencijala za razvoj nuklearnog oružja.


Rezolucijom 1747 se uvodi zabrana izvoza oružja iz Irana i zamrzava imovina 28 osoba i organizacija povezanih s iranskim nuklearnim i raketnim programom. 

Članice UN-a se pozivaju da ne izvoze oružje u Iran i ne daju financijsku pomoć i zajmove Iranu.

Vezani članci Ratni brod USS Boxer (Foto: AFP) Prijeti li nova eskalacija napetosti? Trump objavio da je američki ratni brod oborio iransku bespilotnu letjelicu Slika nije dostupna Iran ne odustaje od obogaćivanja urana

"Utvrđujem da je rezolucija usvojene s 15 glasova za i ni jednim protiv", rekao je u Ujedinjenim narodima u New Yorku predsjedavajući Vijeća sigurnosti, veleposlanik Južnoafričke Republike Dumisani Kumalo.

"Rezolucija odražava duboku zabrinutost međunarodne zajednice zbog nuklearne aktivnosti Irana", rekao je nakon glasovanja britanski veleposlanik Emyr Jones Parry u ume pet stalnih članica Vijeće i Njemačke koji su usuglasili rezoluciju.

On je pozvao Iran da poštuje svoje obveze prema međunarodnoj zajednici i prekine obogaćivanje urana, ističući spremnost da se pregovorima dođe do rješenja i ponavljajući ponudu da se Iranu pomogne u razvoju mirnodopskog nuklearnog programa i pruži gospodarska i druga pomoć.

Vijeće sigurnosti je u prosincu 2006. rezolucijom 1737 uvelo sankcije Iranu zabranjujući trgovinu osjetljivim nuklearnim materijalima i raketama s Iranom i zamrzavajući imovinu 12 pojedinaca i 10 institucija povezanih s Teheranovim atomskim programima. 

Tada je postavljen rok da Iran prekine s obogaćivanjem urana, no vlada u Teheranu se oglušila na taj zahtjev i još pojačala aktivnosti na obogaćivanju urana i izgradnji objekta za proizvodnju teške vode u Araku.

Nova rezolucija opetuje zahtjev međunarodne zajednice da Iran prekine raditi na obogaćivanju i preradi urana, a temelji se na članku 41. UN-ove Povelje koja dopušta primjenu gospodarskih i trgovačkih sankcija, ali isključuje primjenu sile.

Najviši iranski čelnici, poput vrhovnog vođe Islamske Republike, ajatolaha Alija Hameneija i predsjednika Mahmouda Ahmadinejada opetovali su ovih dana da nova rezolucija i dodatne sankcije neće natjerati Iran da promijeni stajalište.