Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključno pitanje

Japanski sud zabranio pokretanje dvaju nuklearnih reaktora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski sud zabranio je u utorak ponovno pokretanje dvaju nuklearnih reaktora iz sigurnosnih razloga i time zadao udarac planu premijera Shinza Abea da u zemlji vrati korištenje atomske energije četiri godine nakon krize u Fukushimi, nakon koje je do danas isključeno svih 48 japanskih reaktora.

Ovo je druga sudska odluka u manje od godinu dana protiv pokretanja reaktora kojima upravlja Kansai Electric Power, iako su ispunjavali sigurnosna pravila japanskog regulatora za nuklearnu energiju i očekivalo se njihovo skoro pokretanja.

Pročitajte i ovo Tonči Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju TONČI TADIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, stručnjak objašnjava je li to opasno Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean UN dao zeleno svjetlo U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, susjedi uznemireni

Lokalno stanovništvo tražilo je zabranu za reaktore 3 i 4 u Takahami, tvrdeći da planovi o njihovom ponovnom pokretanju podcjenjuju rizike od potresa, ne ispunjavaju strože sigurnosne standarde te da nemaju vjerodostojne mjere evakuacije.

VIDEO i FOTO Poslali robota u reaktor nuklerake u Fukushimi, kadrovi su jezivi

Abe smatra povratak nuklearnoj energiji - iz koje se osiguravala gotovo trećina potreba Japana za strujom prije havarije Fukushime - ključnim čimbenikom za izvlačenje trećeg najvećeg gospodarstva na svijetu iz dvadesetgodišnje gospodarske stagnacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene