Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski sud zabranio je u utorak ponovno pokretanje dvaju nuklearnih reaktora iz sigurnosnih razloga i time zadao udarac planu premijera Shinza Abea da u zemlji vrati korištenje atomske energije četiri godine nakon krize u Fukushimi, nakon koje je do danas isključeno svih 48 japanskih reaktora.


Ovo je druga sudska odluka u manje od godinu dana protiv pokretanja reaktora kojima upravlja Kansai Electric Power, iako su ispunjavali sigurnosna pravila japanskog regulatora za nuklearnu energiju i očekivalo se njihovo skoro pokretanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Japan odustaje od nuklearne energije do 2030. godine Slika nije dostupna Stanovnici Fukushime odlučno protiv nuklearne energije

Lokalno stanovništvo tražilo je zabranu za reaktore 3 i 4 u Takahami, tvrdeći da planovi o njihovom ponovnom pokretanju podcjenjuju rizike od potresa, ne ispunjavaju strože sigurnosne standarde te da nemaju vjerodostojne mjere evakuacije.

VIDEO i FOTO Poslali robota u reaktor nuklerake u Fukushimi, kadrovi su jezivi

Abe smatra povratak nuklearnoj energiji - iz koje se osiguravala gotovo trećina potreba Japana za strujom prije havarije Fukushime - ključnim čimbenikom za izvlačenje trećeg najvećeg gospodarstva na svijetu iz dvadesetgodišnje gospodarske stagnacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook