Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne želi sukob s Kinom

Japanski premijer ove godine neće posjetiti sporni hram

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Shinzo Abe vjerojatno neće 15. kolovoza posjetiti Yasukuni hram u kojem se odaje počast japanskim ratnim žrtvama a susjedne zemlje prigovaraju da se odaje počast i ratnim zločincima kako ne bi uznemirio Kinu i Južnu Koreju.

Japanski premijer koji je na izborima prošle nedjelje učvrstio položaj u parlamentu, dosad je zauzimao nepomirljiv stav prema Kini po pitanja spornog otočja Senkaku, koje Kinezi nazivaju Diayou, ali je rekao da su njegova vrata otvorena za dijalog s Pekingom i da želi popraviti veze sa Seulom.

'Premijer će donijeti mudru odluku (oko posjeta hramu)', rekao je jedan izvor blizak vladi za list Mainichi Shimbun.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane

>>Japanski premijer Shinzo Abe izgledan izborni pobjednik

Tokijski hram Yasukuni posvećen je poginulima u ratu, ali u njemu se odaje počast i japanskim čelnicima koji su na savezničkome sudu poslije Drugoga svjetskog rata proglašeni ratnim zločincima.

Posjetom tom hramu 15. kolovoza, na dan kapitulacije, japanski premijer razljutio bi zemlje u regiji, posebno Kinu i Južnu Koreju koje su jako stradale tijekom japanske okupacije. Abe je ranije posjećivao hram ali tijekom jesenskih vjerskih praznika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene