Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće Japanaca na antinuklearnim prosvjedima tijelima su na sat vremena simbolično opkolili parlament.


Kao svakog tjedna posljednjih mjeseci, tisuće Japanaca došle su u Tokio na antinuklearne prosvjede i napravile živi zid oko japanskog parlamenta, kojeg su tijekom sat vremena simbolično opkolili.

Tom manifestacijom na kojoj se okupilo 10.000 ljudi, traži se prestanak uporabe nuklearne energije u toj zemlji traumatiziranoj katastrofom centrale Fukushima u ožujku 2011. Jedan od organizatora manifestacije je rekao da su prosvjednici stigli iz cijele zemlje. Na čelu povorke bili su aktivisti u bijelim kombinezonima s plinskim maskama na licima, poput radnika koji su radili na dekontaminaciji centrale Fukushima, bubnjali su po žutim metalnim spremnicima s oznakama radioaktivnih tvari.

Vezani članci Bolnica u Japanu, ilustracija Tuga u Japanu: Više bolnica odbilo primiti trudnicu s koronom, izgubila je bebu u osmom mjesecu trudnoće Ivan Pernar Ivan Pernar saborsku klupu zamijenio - štandom na dubrovačkoj Peskariji: "Trebao sam posao..."

>> Fukushima: Vlada i Tepco zanemarili opasnost od nesreće

Prosvjednici su polagano hodajući u povorci ponavljali poruke 'Vratite nam Fukushimu', 'Zaustavimo nuklearnu energiju' i 'Zaštitimo našu djecu'. Antinuklearni prosvjedi sve su češći nakon odluke premijera Yoshihika Node da vrati u pogon dva nuklearna reaktora. Noda je tada istaknuo da im prijete prekidi isporuke električne enegije jer se trećina struje proizvodi u nuklearnim centralama. U subotu je pokrenut politički pokret Zeleni Japan koji namjerava predstaviti kandidate na sljedećim parlamentarnim izborima. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.