Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antinuklearni prosvjedi

Japanci napravili živi zid oko parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Japanaca na antinuklearnim prosvjedima tijelima su na sat vremena simbolično opkolili parlament.

Kao svakog tjedna posljednjih mjeseci, tisuće Japanaca došle su u Tokio na antinuklearne prosvjede i napravile živi zid oko japanskog parlamenta, kojeg su tijekom sat vremena simbolično opkolili.

Tom manifestacijom na kojoj se okupilo 10.000 ljudi, traži se prestanak uporabe nuklearne energije u toj zemlji traumatiziranoj katastrofom centrale Fukushima u ožujku 2011. Jedan od organizatora manifestacije je rekao da su prosvjednici stigli iz cijele zemlje. Na čelu povorke bili su aktivisti u bijelim kombinezonima s plinskim maskama na licima, poput radnika koji su radili na dekontaminaciji centrale Fukushima, bubnjali su po žutim metalnim spremnicima s oznakama radioaktivnih tvari.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

>> Fukushima: Vlada i Tepco zanemarili opasnost od nesreće

Prosvjednici su polagano hodajući u povorci ponavljali poruke 'Vratite nam Fukushimu', 'Zaustavimo nuklearnu energiju' i 'Zaštitimo našu djecu'. Antinuklearni prosvjedi sve su češći nakon odluke premijera Yoshihika Node da vrati u pogon dva nuklearna reaktora. Noda je tada istaknuo da im prijete prekidi isporuke električne enegije jer se trećina struje proizvodi u nuklearnim centralama. U subotu je pokrenut politički pokret Zeleni Japan koji namjerava predstaviti kandidate na sljedećim parlamentarnim izborima. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene