Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska je vlada, tri dana nakon ubojstva gradonačelnika Nagasakija, najavila da namjerava pooštriti zakon o prodaji vatrenog oružja.


"Ono što se dogodilo u Nagasakiju pravi je izazov demokraciji", naglašava glasnogovornik vlade Yasuhisa Shizaki na konferenciji za novinare.

Vezani članci Donesen Zakon o obnovi Banovine - 4 Sve na jednome mjestu: Na koga se sve odnosi Zakon o obnovi potresom pogođenih područja i kako će pomoći unesrećenima Državni tajnik Željko Uhlir već počeo s obnovom - 4 Stambena zgrada državnog tajnika Ministarstva graditeljstva među prvima će dobiti pomoć za obnovu

Vlada "taj događaj shvaća ozbiljno i poduzet će mjere", nastavio je.

Shizaki će predsjedati odborom "koji će promicati iskorjenjivanje vatrenog oružja", a odbor će prvi sastanak održati sljedećeg tjedna i "analizirati će nedavne slučajeve uporabe vatrenog oružja", precizirao je.

Gradonačelnik Nagasakija Iccho Ito, 61-godišnji pacifist podlegao je u srijedu ozljedama nakon što je u utorak na ulici jedan član podzemlja pucao u njega dva puta.

Zakoni o prodaji i nošenju vatrenog oružja su već dosta strogi u Japanu. Posjedovanje vatrenog oružja je u potpunosti zabranjeno osim za policajce i osobe koje posjeduju dozvolu za lov ili sudjeluju na streljačkim natjecanjima.