Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Fukushime

Japan odustaje od nuklearne energije do 2030. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska je vlada rekla da namjerava prestati koristiti nuklearnu energiju do 2030. godine, što predstavlja veliku promjenu u odnosu na ciljeve postavljene prije prošlogodišnje katastrofe u Fukushimi.

Napuštajući nuklearnu energiju Japan namjerava udio svoje energije iz obnovljivih izvora povećati na 30 posto no ostat će vodeći uvoznik nafte, ugljena i plina u doglednoj budućnosti.

Nepopularna vlada premijera Yoshihika Node suočena je s intenzivnim lobiranjem glavne udruge poslodavaca da zadrži nuklearnu energiju a i zabrinutostima glavnog japanskog saveznika, Sjedinjenih Država koje su joj dale nuklearnu tehnologiju pedesetih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Tonči Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju TONČI TADIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, stručnjak objašnjava je li to opasno Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean UN dao zeleno svjetlo U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, susjedi uznemireni

>> Stanovnici Fukushime odlučno protiv nuklearne energije

Vlada je novu politiku objavila nakon što je na sastanku ključnih ministara ta odluka finalizirana.

Strogim poštivanjem ograničenja životnog vijeka nuklearnih reaktora na 40 godina većina njih će se zatvoriti do 2030. godine. Odustajanje od nuklearne energije znači da bi Japan treba ostati najveći uvoznik ukapljenog prirodnog plina i treći najveći kupac nafte za njegove elektrane. Japan je također veliki uvoznik ugljena i vjerojatno će se u u budućnosti još više na oslanjati na njega.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene