Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japan i EU zabrinuti zbog visoke cijene hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija i Japan izrazili su zabrinutost zbog rasta cijena hrane i nafte i dogovorili se o okviru za ugovor koji bi se nakon protokola iz Kyota bavio klimatskim promjenama i uključivao nacionalne ciljeve smanjivanja emisije stakleničkih plinova.

"Čelnici summita s velikom zabrinutošću uočavaju trendove visokih cijena prirodnih resursa i dobara, osobito cijene hrane i nafte, koje bi mogle usporiti globalni gospodarski rast i imati negativan utjecaj na razvijene i zemlje u razvoju", kaže se u zajedničkom priopćenju izdanom nakon sastanka na vrhu u Tokiju.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Problemi s hranom - 5 nije zabrinjavajuće Ministrica poljoprivrede otkrila kada će cijene prestati rasti: ''Pojedine kategorije poskupljuju jako brzo''

"Naglašavaju kako je hitno potrebno pozabaviti se tim problemom, osobito u svjetlu njegova utjecaja na nastojanje zemalja u razvoju da prevladavaju siromaštvo", dodaje se u priopćenju.

Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) proglasio je rast cijena hrane "tihim tsunamijem" koji prijeti glađu za više od stotinu milijuna ljudi na svim kontinentima.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je nakon summita kako je alarmantno što je 2007. drugu godinu zaredom smanjena razina pomoći ugroženima.

"Kad dodate te negativne tendencije koje smo nedavno uočili, a koji se tiču cijene hrane, imamo razloga za ozbiljnu zabrinutost", rekao je Barroso.

"Zato se nadamo da ćemo mobilizirati globalnu zajednicu kako bi poduzela još više napora kako bi se pojačalo slanje pomoći, osobito u Afriku", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene