Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zoran Janković nije dobio potrebnu većinu u parlamentu za formiranje nove slovenske vlade.


Na tajnom glasovanju u srijedu poslije podne u slovenskom parlamentu dobio je potporu 42 zastupnika, četiri manje od potrebne natpolovične većine.

Predsjednik parlamenta Gregor Virant izjavio je da sada predsjednik države Danilo Türk nakon novih konzultacija sa strankama treba ponovno predložiti mandatara za sastav nove vlade.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Nova odluka nakon crnog tjedna: U Sloveniji od ponedjeljka proglašena epidemija, bit će na snazi 30 dana Koronavirus, ilustracija Alarm u susjedstvu: Slovenija ima rekordan postotak zaraženih među testiranima. "Iskusit ćemo nešto što naša generacija još nije doživjela"

Pri tome se može odlučiti da ponovo predloži Jankovića ili se odlučiti za drugog mandatara, a isto mogu učiniti i parlamentarne stranke ili skupine od najmanje 10 zastupnika.

O novom prijedlogu parlament se mora izjasniti najkasnije za 14 dana.

Glasovanjem o Jankoviću u Sloveniji se po prvi put dogodilo da zastupnici ne izglasuju za premijera predsjendika stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova i relativnu većinu u parlamentu.

U 17.30 slovenski predsjednik povodom aktualnih političkih događaja obratiti će se javnosti.