Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrbovanje ratnika

Evo kako mlade Bošnjake pozivaju da ratuju u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih dana posebno je aktualna priča o mladoj Elviri Karalić iz Bosne koja je napustila muža i djecu te otišla u Siriju ratovati. Naime, bosanski mudžahedini, iz rova negdje u Siriji, putem videoporuka preko interneta svoje mlade sunarodnjake pozivaju da se odazovu džihadu.

'Pozivam omladinu da se odazove džihadu jer da vam prepričamo priče koje su došle do naših ušiju o zlostavljanju i silovanju muslimanki, zaista bismo mogli satima pričati o tome' – tako zvuči poziv omladini jednog mudžahedina.

Riječ je o vehabijama koji, što zbog uvjerenja, što zbog dobre zarade, ratuju po svijetu, a smatra smatra se čak da su dio fronta AL Nusra koje američki obavještajci povezuju s Al-Qa'idom. Navodno ih samo u Siriji ima više od tri tisuće, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Trenutno je u regiji vrlo aktualna priča o 29-godišnjoj Elviri Karalić iz Poljica u Vrnogaču koja je sa suprugom Slahudinom Balićem ušla u vehabijski pokret. Preko Facebooka je stupila u kontakt sa sirijskim ratnicima, a u jednog se i zaljubila pa je napustila vlastitu djecu i otišla k njemu u rat.

Ostavljeni muž Slahudin sada živi sam s djecoom u skromnom domu. Novinarska ekipa ovog lista je otišla u Bosnu kako bi razgovarala s njim, no on je to odbio i preko susjede poručio da je 'to za njega gotova priča i da ga se ostavi na miru'.

Al-Qaida objavila 'smjernice za džihad'

No, par dana prije Slahudin je dao izjavu za islamski magazin 'Saff' gdje je kazao kako je šokiran ženinim činom.

'Ne može to netko tako uraditi iz Sirije- srušiti nečiji brak i upropasiti djecu! Ne može ona razvrgnuti svoj brak i ostati na Alahovu putu! Nema toga! Moja supruga, kakva god bila, za mene je bila super. Bili smo 13 godina u braku', kazao je za spomenuti magazin te dodao da mu je supruzi Facebook okrenuo mozak.

Naime, uvjeravaju ih da im je vjerska dužnost ostaviti muževe koji ne žele ratovati u Siriji, da učine talak (usmeni razvod koji daje suprug), potom Hidžru (preseljenje) te da se udaju za ratnika u Siriji.

Kao jednog od onih koji nagovaraju mlade Bošnjake na put u Siriju mediji spominju Huseina Bilala Bosnića koji je poznat po izjavama da treba uvesti harač Srbima i Hrvatima koji žive u njegovoj zemlji. On je, navodno, nasljednik Nusreta Imamovića, radikalnog vjerskog vođe iz Gornje Maoče, mjesta gdje se okupljaju naradikalniji vehabisti s Balkana. Bosnić je formirao tri njihove zajednice – u Bihaću, Bužimu te Cazinu.

Kada su ga posjetili novinari, Bilal ih je prozvao plaćenicima koji rade onako kako kapitalistički vlasnici to od njih traže, a nije mu se svidjelo ni kad su ga nazvali vehabijom.

'Kad dođeš svome svećeniku u crkvu ne zoveš ga popadijom, je li tako? Vi niste slobodni i ne mogu s vama pričati. Uostalom , razgovaram samo na televiziji gdje direktno prenose moje riječi i gdje ih ne mogu izvrnuti', kazao je te rekao da on ne zna zbog čega je Elvira otišla, da je on samo musliman vjernik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene