Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkretni savjeti

Al-Qaida objavila 'smjernice za džihad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa Al-Qaide Ajman al-Zavahri objavio je svoje prve smjernice za vođenje svetog rata - džihada - pozivajući na suzdržanost u napadima na ostale muslimanske sekte i nemuslimane te na poticanje sukoba u onim zemljama u kojima bi islamisti mogli pronaći sigurnu bazu za promicanje svojih ideja.

"Naša borba je duga i džihadu trebaju sigurno baze", poručuje Ajman al-Zavahiri u svojim "smjernicama".Dokument, objavljen na stranici SITE Intelligence Group, daje rijedak uvid u strategiju Al-Qaide 12 godina nakon napada na SAD 11. rujna 2001. i prirodu njezinih globalnih ambicija od sjeverne Afrike do Kavkaza i Kašmira.

I dok je glavni vojni cilj te terorističke mreže i dalje slabljenje SAD-a i Izraela, Zavahri također posebice zagovara misionarske aktivnosti za širenje ideja, koncept znan kao "dawa".

"Što se tiče udara na saveznike Amerike, to se razlikuje od zemlje do zemlje. Glavno načelo je izbjegavanje sukoba s njima, osim u zemljama gdje je to neizbježno", piše Zavahri. Pritom je jasno kazao da su sukobi neizbježni u Afganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu i Somaliji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u borbi protiv terorizma Donald Trump: SAD je ubio vođu Al Qaide na Arapskom poluotoku Slika nije dostupna "dijete za poželjeti" Bin Ladenova majka prvi put progovorila o svom sinu: Nisam mogla ni zamisliti da će postati terorist

>> Bild: Al Qaida planira izvesti terorističke napade na europske željeznice!

No, u Pakistanu, smatra Zavahri, borba uključuje stvaranje sigurnog utočišta za mudžahedine, dok u zemljama sjeverne Afrike pogođene Arapskim proljećem, treba tražiti nove sljedbenike. Vođa Al-Qaide ocjenjuje da bi svakako trebalo oslabiti Alžir, gdje su 90-ih godina islamisti poraženi u građanskom ratu, te raditi na širenju džihada u Magrebu i zapadnoj Africi.

Osnovana 1988. tijekom sovjetske okupacije Afganistana, Al-Qaida se prilagodila bespoštednoj borbi Zapada protiv nje, a nakon napada 11. rujna bacila se na osnivanje mreže saveza i ispostava u muslimanskim zemljama. No, bezobzirno nasilje, uključujući samoubilačke napade i pokolje šijitskih muslimana, učinile su Al-Qaidu neomiljenom u brojnim muslimanskim zemljama. Zavahiri je stoga pozvao većinom svoje salafističke pristaše da se suzdrže od napada na druge muslimanske sekte, ali i na kršćane, hinduiste i Sike u muslimanskim zemljama. Poziva i na poštivanje života žena i djece te suzdržavanje od napada na neprijatelje u džamijama, tržnicama i mjestima velikih okupljanja gdje ima muslimana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene