Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen Ariel Castro

Ide na doživotnu robiju: Nisam čudovište, ja sam najbolji otac na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izricanju presude Arielu Castru se obratila jedna od njegovih žrtava, koja mu je poručila da njegov pakao tek počinje. On sam je održao potpuno bizarno izlaganje koje je zapanjilo sudnicu.

19:49 'U ovome gradu, u ovoj državi i na ovom svijetu ne smije biti mjesta za osobe koje će druge ljude porobljavati', rekao je sudac Castru. Žrtvama i njihovim obiteljima je poručio da se mogu radovati sretnijoj budućnosti, a zatim je naredio da Castra odvedu u zatvor te je završio izricanje presude.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Slika nije dostupna Omičar iz Clevelanda Castru određena jamčevina od 8 milijuna dolara

19:47 Nakon što mu je sudac naredio da ne stupa u kontakt sa svojim žrtvama iz zatvora, Castro ga je upitao odnosi li se to i na njegovu kćer, koju mu je rodila jedna od triju zatočenih žena. Sudac mu je odgovorio: 'Da, i dijete je žrtva, gospodine Castro'.

'Nikada nećete biti oslobođeni'

19:40 Sudac je Ariela Castra osudio na doživotni zatvor te na još tisuću godina zatvora prema 937 točaka optužnice. Neće imati pravo na pomilovanje. 'Nikada nećete biti oslobođeni', poručio je sudac Castru, kojeg je nazvao opasnom osobom za društvo. 'Vi mislite da ste žrtva, ali vi ste zapravo čovjek iza kojeg su ostale žrtve', dodao je.

19:19 S obzirom da je Castro krivnju priznao po više od 900 točaka optužnice, izricanje presude se oduljilo.

19:12 Castro je u nekoliko navrata prekinuo suca s kojim se pokušava raspravljati o presudi i točkama optužnice.

Ekstremno narcisoidna osoba

19:00 Sudac Michael Russo uskoro bi Castru trebao izreći kaznu. Kazao je da su uvjeti u kojima su žrtve boravile bili neljudski, da ga njegova tvrdnja o navodnom seksualnom zlostavljanju koje je trpio tijekom djetinjstva ne oslobađa odgovornosti.

'Vi ste ekstremno narcisoidna osoba', dodao je sudac Russo, obraćajući se izravno Castru.

Bizarni ispad Ariela Castra

18:55 Ariel Castro je u sudnici održao potpuno bizaran govor, tijekom kojega je nastao neugodan tajac. Čak su ga i njegovi odvjetnici na trenutke gledali u čudu.

Rekao je da on nije nikoga zlostavljao, da su to sve samo laži, da je sa žrtvama živio skladan život, da ih nikada nije silovao, već da su one nerijetko od njega zahtijevale seks. 'Da pitate moju kćer, rekla bi vam da ima najboljega oca na svijetu', rekao je.

Kazao je da je on izrazito moralna i normalna osoba, koja pati od ovisnosti o seksu.

U jednom se trenutku čak okrenuo prema Michelle Knight, rekavši joj da su živjeli 'skladan život'.

'Ja nisam čudovište, ja nisam nasilni predator', ponovio je Castro nekoliko puta. Na trenutak je i zaplakao, a u više je navrata od žrtava zatražio oprost. Doduše, s obzirom da je veliku većinu optužbi koje je u sklopu nagodbe s tužiteljstvom priznao u ovom govoru opovrgnuo, nije jasno za što se točno ispričao žrtvama.

'Tvoj pakao tek počinje'

18:29 Michelle Knight je, između ostalog, kazala kako joj je Božić bio najtraumatičniji dan jer ga nije mogla provesti sa svojim sinom. Riječ je o djetetu koje je rodila nakon što ju je prije otmice silovala banda mladića.

'Sati su bili predugi, pretvorili su se u godine (...) Ovo ni najgorem prijatelju ne bih poželjela. Ako je išta dobro proizašlo iz svega ovoga, onda je to moje prijateljstvo s Ginom de Jesus. Cijelo smo si vrijeme bile podrška', rekla je.

'Ariele Castro, sjećam se svakog puta kada si dolazio kući i govorio što su drugi učinili krivo, a meni si govorio 'Ja te barem nisam ubio'.  Oteo si mi 11 godina i sada ih želim natrag. Želim da me ovaj put netko čuje. Provela sam 11 godina u paklu, a tvoj pakao tek počinje. I bit ćeš u tom paklu vječno. Od danas ti više neću dopustiti da mi ti govoriš što sam i tko sam. Pitam se što Bog misli o tebi licemjeru, koji si svaku nedjelju išao u crkvu da bi se vratio kući i zlostavljao nas', rekla je još Michelle.

'Mogu ti oprostiti, ali nikad neću zaboraviti', zaključila je svoje dirljivo izlaganje Michelle Knight.

18:13 Rođakinje Amande Berry i Gine de Jesus prenijele su želje obiju Castrovih žrtava za privatnošću.

18:05 Sudu su se obratili rođakinje Gine de Jesus i Amande Berry, nakon kojih je dirljivu izjavu pročitala izrazito emotivna Michelle Knight. Castru se izravno obratila rekavši mu da joj je oteo 11 godina života koje su bile pakao, a da njegov pakao tek počinje.

18:00 U sudnicu je ušla jedna od triju zlostavljanih žena Michelle Knight. Očekuje se da će i ona kratko svjedočiti o godinama torture koje je proživjela.

17:45 Određena je pauza od 10 minuta. Castro se još uvijek nije obratio sudu.

'Ja sam seksualni predator'

17:19 I dalje traju svjedočenja raznih ljudi koji su sudjelovali u istrazi. Sudu je, između ostalog, pokazano i pismo za koje se vjeruje da ga je napisao Castro. Otkriveno je u njegovoj kući, a u njemu jedna rečenica glasi: 'Sve u svemu, ja sam seksualni predator'.

16:30 Započelo je svjedočenje agenta FBI-a Andrewa Burkea, koji je sudjelovao u istrazi nestanka triju otetih žena.

16:25 Sudu je s obraćanjem krenuo forenzičar Joshua Barr, koji je sudjelovao u istrazi. Pokazao je pištolj pronađen u Castrovoj kući, kojeg je analizirao. Opisao je i kako je analizirao lance kojima su Castrove žrtve bile s vremena na vrijeme okovane.

On je utvrdio Castrovo očinstvo nad djevojčicom pronađenom u njegovoj kući.

16:04 Sa svjedočenjem je počeo detektiv Andrew Harasimchuk iz posebnog policijskog odjela za seksualne delikte, koji je bio među prvima koju su ispitivali Castrove žrtve.

Između ostalog je opisao prvi dan boravka Amande Berry u Castrovu zatočeništvu. 'Zamolila ga je da je odveze kući ili će zvati policiju. On ju je napao i seksualno zlostavljao, a zatim ju je odveo u podrum, vezao lancima za šipku nasred prostorije i ostavio je tamo cijelu noć. Ondje mu je rodila i dijete', rekao je Harasimchuk.

Kazao je i kako je Michelle Knight u nekoliko navrata ostala trudna s Castrom, koji je trudnoće prekidao zvjerskim udarcima u trbuh.

15:58 Nakon policajke, na klupu za svjedoke sjeo je liječnik Gerald Maloney, koji je na odjelu hitne službe prvi pregledao Castrove žrtve.

'Pacijentice su dovezene ambulantnim vozilom, odmah smo ih pregledali. Sve tri su se činile emocionalno rastrojenima. Osjećale su olakšanje jer su slobodne, ali općenito su bile rastrojene.'

Sve tri su nam rekle da su bile seksualno zlostavljane, da su niz godina bile zatočene protiv svoje volje. Amanda Berry je rekla da je bila izgladnjivana, te da je tijekom godina morala prekinuti nekoliko trudnoća.'

Sve tri su opisale kako su bile fizički napadane, a Michelle Knight je pokazala i nekoliko ogrebotina. Ona je bila prilično uzrujana, nije željela da je pregledavaju muški liječnici i sestre', rekao je Maloney.

15:50 Na klupu za svjedoke sjela je policajka koja je među prvima došla u Castrovu kuću. Opisala je kako je to izgledalo.

'Oprezno smo ušli, nismo znali je li osumnjičenik unutra. Prvih nekoliko kolega se raspršilo prizemljem, a ja sam otišla gore. Morala sam preskakati namještaj da dođem do stubišta. Bilo je mračno, morala sam upaliti svjetiljku.'

'Kad smo ja i kolega došli do vrha stubišta, naišli smo na veliki zastor. On je vikao 'Policija!', a ja sam odmaknula zastor, pogledala nadesno i vidjela sobu s dječjim igračkama. U njoj nije bilo nikoga. Kolega je opet vikao 'Policija!', a onda smo čuili kako netko trči. Usmjerila sam svjetiljku, a kasnije smo doznali da je to bila Michelle Knight.'

'Svom snagom zagrlila kolegu, a on joj je šapnuo 'OK, dušo, na sigurnom si'. Zatim je skočila prema meni i zagrlila me rukama i nogama. Zatim smo uočili i Georginu de Jesus', ispričala je između ostalog policajka Johnson.

15:42 Nakon izlaganja svojih odvjetnika, Castro je vrlo kratko rekao kako bi se htio ispričati svojim žrtvama, no sudac ga je ubrzo prekinuo te je nastavio raspravu o prigovoru njegovih odvjetnika.

15:30 Sud je sa zasjedanjem počeo s pola sata zakašnjenja. Castrovi odvjetnici uložili su prigovor na namjeru tužiteljstva da izloži svojevrsnu rekonstrukciju zločina. U tu su svrhu tužitelji u sudnicu donijeli maketu kuće u kojoj je Castro zatočio svoje žrtve.

---------------------

Arielu Castru (53), čovjeku koji je desetak godina u svom domu u Clevelandu zatočenima držao tri žene, koje je tijekom cijelog razdoblja premlaćivao, izgladnjivao i seksualno zlostavljao, danas će formalno biti izrečena kazna doživotnog zatvora i još tisuću godina iza rešetaka.

Za takvu se kaznu nagodio s tužiteljstvom, čime se spasio od moguće smrtne kazne i suočavanja sa svojim žrtvama na suđenju. Priznao je krivnju prema 937 točaka opsežne optužnice.

>> Doživotni zatvor za otmičara žena, Ariela Castra

Uoči izricanja presude bit će mu dozvoljeno podulje obraćanje sudu, za koje njegova sestra Marisol Alicea najavljuje da će pokazati njegovu 'drugu stranu'. 'Vidjet će se druga strana Ariela Castra, vidjet će se da on nije čudovište kakvim ga svi smatraju', izjavila je za CNN.

Tri su žene netragom nestale u razdoblju od 2002. do 2004. godine, a spašene su 6. svibnja ove godine, nakon što su susjedi čuli zapomaganje jedne od njih. Prije nestanka živjele su u istom kvartu kao i Castro. Tijekom godina jedna od otetih mu je rodila i dijete - djevojčicu kojoj je danas 6 godina.

Sudu se pokušao obratiti i prošlog tjedna, kada je osvanula vijest o nagodbi s tužiteljstvom. Nakon što je ustvrdio da je i sam u djetinjstvu bio seksualno zlostavljan, sudac Michael Russo ga je prekinuo, obećavši mu dati priliku za govor na izricanju presude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene