Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SIN IZRAELSKOG PREMIJERA

U javnost izašla skandalozna snimka: "Moj je otac tvojem omogućio zaradu od 20 milijardi dolara"

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i najstariji sin Yair (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i najstariji sin Yair (Foto: AFP) Foto: Afp
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu stao je u obranu svog najstarijeg sina Yaira i svoje reputacije nakon što je u javnost izašla snimka razgovora u striptiz-klubu iz 2015. godine između Yaira i dvojice prijatelja.

Snimka iz striptiz-kluba objavljena je početkom tjedna na komercijalnoj televiziji Channel 2.

Pročitajte i ovo seizmograf epicentar u Crnoj Gori VIDEO Trese se regija, objavljene prve snimke jakog potresa: Pogledajte kako je to izgledalo na benzinskoj postaji i Stradunu Joe Biden gube podršku Biden napao velikog saveznika i zaprijetio: "To je crvena linija!"

Na snimci se čuje kako Yair Netanyahu, koji danas ima 26 godina, zahtijeva novac od Orija Maimona, sina izraelskog tajkuna Kobija Maimona.

"Moj je otac za vas napravio dobar posao, brate", rekao je Yair Oriju. "Moraš biti dobar prema meni."

Nakon toga se čuje smijeh, a potom se razgovor nastavlja.

"Za to smo se borili u Knesetu (izraelskom parlamentu) brate", rekao je Yari. "Moj se otac za to borio, sjećam se."

Potom Yari traži od Orija da mu novac. 

"Plačeš zbog 400 šekela? Moj je otac tvojem ocu omogućio zaradu od 20 milijardi dolara, a ti cviliš zbog 400 šekela", dodao je Yari kroz smijeh.

Nešto kasnije, Roman Abramov, drugi Yairov prijatelj koji je s njima bio u striptiz-klubu govori: "Ovaj razgovor ne smije izaći van. Bože, pomozi nam. Ako ovo izađe u javnost, to će biti pakao."

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i najstariji sin Yair (Foto: AFP) Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i najstariji sin Yair (Foto: AFP) Foto: Afp

Plinski sporazum koji se spominje u razgovoru odnosi se na prijedlog izraelskog ministarstva financija za podjelu budućih prihoda između državnih i privatnih tvrtki. Napravljen je kako bi se potaknula ulaganja u izraelsku industriju prirodnog plina, no kritičari su ga odbacili i ocijenili korumpiranim.

Razgovor Netanyahuova sina sa sinom tajkuna Maimona dogodio se u vrijeme kad je premijer Benjamin Netanyahu bio upleten u kontroverzu oko zakona vezanih uz novootkriveno nalazište prirodnog plina u Sredozemnom moru. Netanyahu je pod istragom zbog navodnog podmićivanja, prijevare i zlouporabu položaja. Izraelski premijer opovrgnuo je sve optužbe.

U izjavi koju su dali u ponedjeljak obitelj Netanyahu kritizirala je odluku komercijalne televizije Channel 2 da objavi snimku. Opovrgli su bilo kakvu upletenost Yaira Netanyahua s plinskim protokolima i istaknuli da se "samo šalio". Još su jednom opovrgnuli bilo kakvu umiješanost izraelskog premijera u plinski biznis.

"Svaki roditelj koji je vidio tu snimku trebao bi se zapitati kako bi reagirao da se svaka izjava njihove djece, pa i lažna, pretvara u vijest dana na TV postaji Channel 2. I svaki put kada izađu iz kuće, sve se istražuje i svaki se razgovor potajice snima", stoji u izjavi obitelji Netanyahu. 

U izjavi je opovrgnuto i da Netanyahu uopće poznaje Kobija Maimona. "Premijer nema nikakve veze s Kobijem Maimonom kojeg je sreo samo jednom, i to prije 10-ak godina."

Yair Netanyahu u utorak se ispričao u izjavi za Channel 10 News, ali je i optužio Channel 2 za medijski progon.

"Gledao sam sramotan, "žuti" izvještaj o ilegalnoj snimci razgovora koji se dogodio prije dvije i pol godine", rekao je 26-godišnjak. "Bio je to noćni razgovor pod utjecajem alkohola. Rekao sam ružne stvari o ženama i još neke druge stvari koje nisam trebao reći. To ne predstavlja mene kao osobu kakva zaista jesam, kako sam odgojen i vrijednosti koje cijenim i u koje vjerujem."

Bivši izraelski premijer Ehud Barak na Twitteru je napisao: "Sućut za sina? Nemoguće ga je vratiti na pravi put jer na njemu nikada nije ni bio. On je narcis koji je odrastao u blatu mita i korupcije na računa izraelskog naroda."

Objavljena snimka potaknula je i javnu raspravu oko državne zaštite za premijerova sina. Channel 2 izvijestio je da je Yair odlazio u striptiz-barove sa svojim tjelohraniteljem i u službenom automobilu sa službenim vozačem. Obojica su, naime, plaćeni iz državnog proračuna. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene