Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak prosvjeda

Val uličnih prosvjeda u Iranu: Deset ljudi izgubilo živote

Iran (Foto: AFP)
Iran (Foto: AFP) Foto: Afp
Izraelski ministar za obavještajna pitanja u ponedjeljak je ohrabrivao iranske protuvladine prosvjednike, no dodao je kako Izrael zadržava politiku nemiješanja u iranska unutarnja pitanja.

Četiri dana prosvjeda u Iranu predstavljaju dosad najsnažniji izazov vjerskom vodstvu zemlje od proreformskih nemira 2009.

Pročitajte i ovo Ebrahim Raisi sukobi u Izraelu Iranski predsjednik: "Cionistički režim i njegovi pristaše moraju biti smatrani odgovornima" Prosvjedi u Izraelu - 1 Velika kriza FOTO Veliki crni oglasi prekrili naslovnice: Prosvjednici se sukobili s policijom, priključuju im se rezervisti i liječnici

Prema državnoj televiziji, deset je osoba izgubilo život širom zemlje u valu uličnih prosvjeda."U događajima protekle noći, nažalost, ukupno oko deset osoba ubijeno je u nekoliko gradova", objavila je televizija prikazujući snimke protuvladinih prosvjeda.

"Mogu samo poželjeti uspjeh iranskom narodu u borbi za slobodu i demokraciju", kazao je ministar za obavještajna pitanja Israel Katz u intervjuu za vojni radio.

"Ako narod uspije u ostvarivanju slobode i demokracije, mnoge prijetnje Izraelu i čitavoj regiji nestat će".

Izrael već dugo izražava bojazan zbog nuklearnog programa te šijitske sile i njezine potpore islamističkoj gerili u Libanonu i palestinskim teritorijima, što je stav koji dijele i sunitske arapske države.

Upitan zašto izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne slijedi američkog predsjednika Donalda Trumpa u pružanju više otvorene potpore prosvjednicima, Katz je kazao: "Izrael se ne želi miješati u to unutarnje pitanje".

Trumpov oštar pristup Teheranu koji uključuje i prijetnje američkim sankcijama poljuljao je iluziju iranske vlade o ekonomskoj blagodati, ocijenio je.

U nedjelju je iranski dužnosnik optužio "strane agente" za sukobe u kojima su dva prosvjednika izgubila život.

Katz je odbacio takve sugestije kao standardnu retoriku režima koji se bavi "propagandom i lažima". (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene