Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike učinile svoje

Izraelska vojska će prestati koristiti fosforno streljivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska vojska odlučila je prestati koristiti streljivo od bijelog fosfora, čija mu je upotreba donijela međunarodne osude tijekom operacije koju je vodio od prosinca 2008. do siječnja 2009. u Pojasu Gaze, kaže se u priopćenju vojske.

Granate s fosforom koje stvaraju dimne zavjese na bojnom polju 'neće tako skoro biti ponovno korištene', kaže vojska.

'Za oko godinu dana, izraelsko topništvo će završiti razvoj novog streljiva, koje stvara dimne zavjese jedino upotrebom plina. Ona će zamijeniti sadašnje streljivo koje sadrži male količine fosfora', precizira se u tekstu.

>> Oko 3.000 Palestinaca u izraelskim zatvorima odbilo hranu

Streljivo od bijelog fosfora koje se zapali u dodiru s kisikom u zraku i gori na vrlo visokim temperaturama, nije zabranjeno niti jednim međunarodnim sporazumom. Međutim, njegova uporaba je propisana Protokolom III Konvencije o klasičnom oružju iz 1980. 'o zabrani ili ograničenju upaljivog oružja' koji Izrael nije potpisao.

Taj tekst zabranjuje njihovu upotrebu u područjima nastanjenim civilima, gdje mogu izazvati požare koje je teško ugasiti kao i teške opekline.

Izrael je bio na meti kritika u svijetu zbog broja ubijenih civila i upotrebe streljiva s fosforom tijekom operacije pokrenute u prosincu 2008. u Pojasu Gaze.

Po palestinskim zdravstvenim službama kao i nevladinim organizacijama ubijeno je oko 1.440 Palestinaca, većinom civila. Trinaest Izraelaca, uglavnom vojnika, također je smrtno stradalo.(Hina)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Prosvjednici u Tel Avivu pozivaju na prekid vatre Mnogi u Gazi slave VIDEO Hamas prihvatio mirovni sporazum, Izraleci na ulicama pozivaju vladu da prihvati prijedlog Rafah Nova ofenziva Izrael izveo zračne napade: Naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene