Obavijesti Video Pretražite Navigacija
55 dana torture

"Držali su me okovanu u dječjoj sobi. Natjerao me da maknem ručnik i prislonio mi pištolj na čelo"

Amit Soussana
Amit Soussana Foto: YouTube/Screenshot
Izraelka koja je u Hamasovu zatočeništvu provela čak 55 dana otvoreno je u osmosatnom intervjuu progovorila o strašnoj psihičkoj i fizičkoj torturi koju je prošla.

Amit Soussana (40) prva je Izraelka koja je javno progovorila o seksualnom zlostavljanju i nasilju koje je preživjela tijekom 55 dana u zarobljeništvu Hamasa nakon otmice 7. listopada prošle godine.

Soussanu je iz njezina doma otelo najmanje deset muškaraca. Kaže da je bila izložena užasavajućem nizu događaja tijekom kojih je pretučena i odvedena u Gazu. Za New York Times ispričala je kako je bila zaključana u sobici i vezana lancem za gležanj. S pištoljem prislonjenim na čelo, otmičari su joj činili užasne stvari.

Osam sati razgovora za NYT rasvijetlilo je psihičku i fizičku patnju koju je proživjela dok je bila zatočena. Soussana je puštena krajem studenog 2023. u razmjeni talaca iz Gaze koji su oteti tijekom napada Hamasa na pogranično područje Izraela 7. listopada kada je ubijeno 1200 ljudi, a oteto više od njih 200.

Njezinu otmicu snimile su kamere i kružila je internetom, a na njoj se vidjelo kako se Soussana bori s otmičarima, zbog čega su je stalno bacali na tlo. U jednom trenutku jedan ju je uspio prebaciti preko leđa, no srušila ga je.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

"Nisam htjela dopustiti da me odvedu u Gazu kao neku stvar, bez borbe", rekla je gospođa Soussana. "I dalje sam vjerovala da će netko doći i spasiti me."

Bila je teško ranjena, jako je krvarila. U bolničkom izvješću sastavljenom nedugo nakon njezina oslobođenja stoji da se vratila u Izrael s prijelomima desne očne duplje, obraza, koljena i nosa te modricama na koljenu i leđima. U izvješću je navedeno da je nekoliko ozljeda bilo povezano s njezinom otmicom 7. listopada, uključujući i udarce rukama u desno oko.

Nekoliko dana nakon otmice, rekla je Soussana, njezin ju je čuvar počeo ispitivati o seksualnom životu. Kaže da su je držali samu u dječjoj sobi, okovanu lancem za lijevi gležanj i okvir prozora. Soba je imala ventilator, TV i tri madraca. Ponekad bi čuvar ušao, sjeo kraj nje na krevet, podignuo joj majicu i dodirivao je.

Izraelka je ispričala i da ju je čuvar više puta pitao kada očekuje menstruaciju. Kad joj je menstruacija završila oko 18. listopada, pokušala ga je odbiti pretvarajući se da krvari još tjedan dana.

Oko 24. listopada napao ju je čuvar koji se nazvao Muhamed. Sjećala se Muhameda kao bucmastog, ćelavog čovjeka prosječne visine sa širokim nosom. Rano tog jutra, ispričala je Soussana, Muhamed je uklonio lanac s njezina gležnja i ostavio je u kupaonici, ali vrata je ostavio otvorena. Muhamed se vratio i stao na vrata držeći pištolj.

"Prišao mi je i stavio mi pištolj na čelo", prisjeća se Soussana. Nakon što ju je udario i natjerao je da skine ručnik, Muhamed ju je pipao, posjeo na rub kade i ponovo udario.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo

Odvukao ju je pod prijetnjom pištoljem natrag u djetetovu spavaću sobu, sobu prekrivenu slikama crtanog lika Spužve Boba Skockanog, prisjetila se.

"Tada me s uperenim pištoljem prisilio na seksualni odnos", rekla je Soussana.

Tri tjedna nakon njezine otmice premjestili su je u stan s još četvero izraelskih talaca. Nekoliko dana nakon dolaska pozvana je u dnevnu sobu. Tog su joj dana stražari omotali glavu ružičastom majicom, natjerali je da sjedne na pod, stavili joj lisice i počeli je tući kundakom, ispričala je.

"Udarali su me i smijali se i udarali me nogama"

Nakon nekoliko minuta ljepljivom trakom zalijepili su joj usta i nos, zavezali su joj stopala i stavili lisice, rekla je. Zatim su je razapeli između dva kauča. Toliko me boljelo da sam mislila da će mi iščašiti ruke, ispričala je za NYT.

"Trajalo je oko 45 minuta. Udarali su me i smijali se i udarali me nogama, a pozvali su i druge taoce da me vide. Ni dandanas mi nije jasno kakve su informacije htjeli od mene", rekla je.

Nakon nekog vremena opet je premještena u kuću na selu, punu naoružanih hamasovaca, a potom u tunele. Razmijenjena je posljednjeg dana primirja – 30. studenog s još jednom taokinjom, Mijom Schem.

Ayelet Levy Shachar, majka 19-godišnje taokinje Naame Levy, koja je snimljena kako je vuku za kosu iz stražnjeg dijela kamioneta u Gazi u krvavoj trenirci, rekla je: "Ovo zastrašujuće svjedočanstvo još je jedan dokaz da naši voljeni u Gazi trpe fizičku, seksualnu i psihičku torturu svaki dan. Svaki je dan kao vječnost."

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrila inspekcija Skandal u BiH, šokantna analiza! Prodavali burek s junetinom, a u njemu ustvari bilo nešto sasvim drugo

Kaže je da je ono što se dogodilo Amit ista noćna mora s kojom se mnogi drugi taoci suočavaju svaki dan u zarobljeništvu.

"Možda čak i u ovom trenutku. Mi preklinjemo - njihovi životi vise o koncu. Vratite nam naše kćeri i sve naše voljene sada, prije nego što bude prekasno," rekla je taokinjina majka.

"Hrabro svjedočanstvo Amit Soussane u kojem se detaljno opisuje užasno zatočeništvo jedno je od mnogih potresnih izvještaja talaca koje je držao Hamas. Amit je heroina, kao i svi taoci koji trpe ovaj živi pakao već 172 mučna dana. Ove hrabre žene i muškarce moramo vratiti kući prije nego što bude prekasno", stoji u priopćenju Foruma obitelji talaca.

Početkom ožujka Ujedinjeni narodi objavili su izvješće u kojem se navodi da se silovanje i grupno silovanje, među ostalim oblicima seksualnog nasilja, vjerojatno dogodilo tijekom napada Hamasa 7. listopada i kažu da postoje jasni i uvjerljivi dokazi da su taoci silovani dok su bili zatočeni u Gazi te da se oni koji su i dalje u zatočeništvu još uvijek suočavaju s takvim zlostavljanjem.

Dužnosnik Hamasa Basem Naim opovrgnuo je izvještaj UN-a o seksualnim napadima u intervjuu za CNN početkom ožujka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene