Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrael prisvaja zemlju

'Ovo je odluka bez presedana koja predstavlja kolektivnu kaznu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelci su odlučili prisvojiti oko 400 hektara terena na Zapadnoj obali u području oko Betlehema, reagirajući na taj način na lipanjsko ubojstvo trojice mladih Izraelaca na okupiranim teritorijima, izvijestila je u nedjelju izraelska vojska.

Riječ je o odluci 'bez presedana' još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, s obzirom na veličinu terena, smatra organizacija koja se bori protiv izraelskog naseljavanja 'Mir sada'.

Izraelske su vlasti izvijestile da započinju postupak kojim će prisvojiti i dijelom izraelske države proglasiti 400 hektara zemlje u naselju Gvaiot. U roku od 45 dana obje strane mogu uložiti žalbu na odluku koju su donijele političke instance nakon što su u lipnju na spomenutom području, koje Izraelci nazivaju Gush Etzion, oteta pa ubijena trojica izraelskih studenata. Izrael je to područje ionako namjeravao svakako zadržati, neovisno o političkom rješenju krize s Palestincima.

Smrt trojice Izraelaca 8. srpnja ponovno je pokrenula spiralu izraelsko-palestinskog nasilja i veliki rat protiv Hamasa, kojemu Izraelci pripisuju odgovornost za smrt studenata, a što ta organizacija niječe.

Prekid vatre: 'Palestinci nisu ispalili rakete niti su Izraleci napali Gazu'

Odluka o aproprijaciji terena na Zapadnoj obali predstavlja 'kolektivnu kaznu koja obje strane još više udaljava od perspektive mira između dviju država', smatra dužnosnica izraelske udruge 'Mir sada', koja se zalaže za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, Hagit Ofran. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene