Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izraelci napokon odlaze iz Libanona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelske postrojbe trebale bi se povući s još tri položaja iz Libanona i tada bi njihovo povlačenje bilo potpuno završeno, objavili su izvori sigurnosti u regiji u četvrtak kada je za 17 sati predviđeno ukidanje izraelske osmotjedne pomorske i zračne blokade Libanona.

Izrael je zračnu i pomorsku blokada nametnuo 13. srpnja, dan nakon što je zbog otmice dvojice svojih vojnika zaratio s libanonskom šijitskom milicijom Hezbolah. 

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

"Izravan učinak blokade samo na trgovinsku aktivnost procjenjuje se na 45 milijuna dolara dnevno", kazao je za Reuters ministar financija Jihad Azour. 

"No učinak je daleko veći ako se promatra sektor turizma te nekoliko drugih sektora i financije", rekao je ministar. Usporedo s izraelskim povlačenjem libanonska vojska raspoređivat će se u području gdje nije bila prisutna četrdesetak godina a koje su redom koristile palestinske organizacije kao svoje operativne baze, zatim je bilo pod izraelskom okupacijom ili su ga kontrolirali borci Hezbollaha, podsjeća agencija France presse. 

Četiri stručnjaka UN-a otputovat će u četvrtak u Libanon i Izrael i do 13. rujna istražiti navode o kršenjima ljudskih prava i međunarodnog prava tijekom izraelske ofenzive protiv Hezbolaha Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier treba u četvrtak doputovati sa stručnjacima za granice i carine koji će savjetovati Libanonce u preuzimanju zračne luke Bejrut. Libanon nije pristao na ikakav međunarodni nadzor svojih luka i zračne luke ali je od Njemačke zatražio tehničku pomoć pri osiguravanju svojih granica i graničnih prijelaza. 

Izraelsko povlačenje predviđeno je rezolucijom 1701 UN-a kojom je 14. kolovoza uveden prekid vatre u Libanonu nakon 34 dana sukoba između izraelske vojske i šijitske milicije Hezbollah. 

Libanonsko raspoređivanje pomaže Prijelazna snaga Ujedinjenih naroda (UNFIL) koja trenutačno ima 2.000 ljudi ali se istodobno obavlja njezino pojačanje tisućama vojnika te bi konačna brojka mirovnih snaga prema rezoluciji 1701 trebala doseći 15.000. 

Vlada u Bejrutu, koja je poslala 8.600 vojnika da pojačaju kontrolu libanonske granice prema Siriji, to je glavna ruta kojom je u prošlosti dopremano oružje Hezbollahu, zataržila je od UNFIL-a da pomogne kontrolirati i priobalje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene