Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazvale podjele

Izrael: Skupina aktivistica molila kod Zida plača, ortodoksni Židovi se zgražali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod izraelskog Zida plača jutros je umjesto jedinstva, izazvala podjele! Skupina aktivistica zagrnula se vjerskim maramama i molila, što je izazvalo zgražanje ortodoksnih Židova. Žene je od bijesne gomile štitila policija.

Zagrnule su se vjerskim maramama i započele s obredima. Pjesmu skupine Židovki pratilo je glasno zviždanje. Kod Zida plača, najsvetijeg mjesta za molitvu Židova, dosad su vrijedila pravila ortodoksne struje. Vjerska obilježja i obrede smjeli su predvoditi samo muškarci. Prema odluci suda, sada je to dopušteno i ženama. Ortodoksni Židovi ne skrivaju protivljenje.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Ilustracija Poziv administraciji Koliko djece još mora gladovati? Američki demokrati dovode u pitanje slanje oružja Izraelu zbog Gaze

'Prije dva tjedna pozvali smo žene da dođu i pokažu što izraelsko društvo misli o promjenama kod Zida plača. Odazvale su se stotine žena koje ne žele mijenjanje tradicije stare tisuću 700 godina. Nezamislivo je da manja skupina traži promjene na trgu u Vatikanu. Traženje promjena nije prihvatljivo ni ovdje', kazala je Laya Roni, ortodoksna židovka.

>> Sirijci prozivaju Izrael: Gađali su nas bombama s osiromašenim uranom!

Prijašnji pokušaji aktivistica da se kod Zida plača pomole na isti način kao i muškarci, dosad su završavali njihovim pritvaranjem. Teretilo ih se za kršenje pravila ponašanja. Jutros su, zbog odluke suda, u pritvoru završila tri ortodoksna muškarca, i to zbog izazivanja nereda.

'Ovo je sveto mjesto. Za mene kao tradicionalnu ženu, čudno je vidjeti ženu s maramom za molitvu. S druge strane, razumijem da svi stanovnici države Izrael žele moliti kod mjesta koja smatraju svetima. Zato vlasti moraju pronaći mjesto gdje će muškarci i žene moliti zajedno', kazala je Miri Gerev, zastupnica Likuda u Knesetu.

Izraelski premijer naložio je suradnicima da pronađu rješenje koje će zadovoljiti obje strane. Sekularna većina i ortodoksna manjina godinama se spore oko ovog pitanja. Ne samo da je kod Zida plača ženama zabranjeno obavljati vjerske obrede, nego se žene mole na posebnom, ograđenom dijelu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene