Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael oslobodio 198 Palestinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je danas pustio na slobodu 198 palestinskih zatvorenika, u nadi da će time osnažiti poziciju palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i njegove mirovne napore.

Među oslobođenima se nalazi i Said al-Atabeh (57), iz Demokratske fronte za oslobođenje Palestine (DFLP), koji je najduže boravio u izraelskom zatvoru.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog ruski oligarh Cure nepoznati detalji, bio je uključen u razmjenu zarobljenika među kojima je bio i Navaljni: Sastao se s Putinom u vrijeme njegove smrti? Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima

"Ovo je velika sreća za naše majke i naš narod, ali to ostaje mali korak jer smo iza sebe ostavili tisuće zatvorenika", rekao je Atabeh.

Atabeh je uhićen 1977. i osuđen na doživotni zatvor zbog bombaških napada u kojima je poginula jedna Izraelka, a deseci su ozlijeđeni.

"Nije lako puštati zatvorenike, osobito one koji su izravno sudjelovali u terorističkim djelima protiv nedužnih civila", rekao je Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Svečani doček za 194 zatvorenika i četiri zatvorenice organiziran je u sjedištu palestinskih vlasti u Ramallahu. Oduševljeno mnoštvo dočekalo ih je mašući palestinskim zastavama i plešući na ulici.

Izrael se nada da će ovim potezom osnažiti Abbasovu poziciju i pokazati Palestincima da dijalog može dati rezultate.

U izraelskim zatvorima nalazi se oko 11.000 Palestinaca i njihovo oslobađanje jako je emotivno pitanje u palestinskom društvu.

Prema prvom planu pušteno je trebalo biti 199 zatvorenika, ali jedan je ipak zadržan u zatvoru zbog nove optužbe.

Gotovo polovica puštenih zatvorenika trebali su iduće godine odslužiti svoju kaznu, a 43 su u zatvoru trebali ostati još najmanje pet godina. Kaznena djela za koja su osuđeni kreću se od bacanja kamenja do oružanih napada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene