Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljeni napadi

Izraelska vojska telefonom obavijestila 100.000 stanovnika Gaze da napuste domove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je nastavio zračne napade na Pojas Gaze, te je naredio 100.000 stanovnika Gaze da se evakuiraju.

 

Pročitajte i ovo Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

U napadima na Pojas Gaze u srijedu ujutro je, po izjavama osoblja bolnica, ubijeno najmanje sedmero Palestinaca, a kuća Mahmuda Zahara, jednoga od vodećih Hamasovih političkih vođa za kojega se vjeruje da se krije drugdje, uništena je.

Naređena je evakuacija pacijenata rehabilitacijske bolnice u Gazi. Pacijenti su preseljeni na prizemlje nakon što je bolnica pogođena izraelskom raketom. Prekretnica u tjedan dana dugome sukobu bila je u utorak kada se Hamas usprotivio pozivima Zapada i arapskih zemalja da prekine vatru, a Izraelci zaprijetili da će pojačati ofenzivu koja bi mogla prerasti u kopnenu invaziju na gusto naseljenu enklavu.

Izraelska vojska u srijedu je izvijestila kako je stanovnicima (njih 100.000) sjevernog dijela Pojasa Gaze uputila telefonski poziv da se zbog novih napada evakuiraju iz domova do 8 sati po mjesnom vremenu.

Palestinski dužnosnici tvrde da su stanovnici dvaju predgrađa grada Gaze upoznati s upozorenjem, no ministar unutarnjih poslova Pojasa Gaze savjetovao im je da se ogluše o izraelske poruke nazvavši ih psihološkim potezom Izraelaca.

VIDEO Šokantna tehnika upozorenja na napad: Raketom im 'pokucaju na krov'

Od utorka, kada je primirje trebalo početi, iz Gaze je prema izraelskom teritoriju ispaljeno više od 150 raketa.

Prema planu što su ga predložili Egipćani obostrano smirivanje situacije trebalo je početi u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu, a sukobi prestati nakon toga - u roku od 12 sati. No izraelska vojska izvijestila je da je od 9 sati ujutro s područja Gaze prema izraelskom teritoriju ispaljeno 35 raketa.

No Hamasov oružani ogranak Brigade al Kasama odbacio je prijedlog o prekidu vatre uz objašnjenje da će se sukob s Izraelcima nastaviti u još oštrijem i intenzivnijem obliku. Visoki Hamasov dužnosnik Musa Abu Marzuk koji je bio u Kairu rekao je da Hamas još nije donio konačnu odluku o egipatskom prijedlogu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene