Izraelska vojska koristi telefonske pozive, ali i udar malenim projektilom kako bi upozorila da slijedi puno gori napad...


Na YouTube-u je osvanuo video tehnike koju izraelska vojska koristi kako bi palestinske civile upozorila na raketni napad. Na snimci koja je objavljena na profilu novinske agencije Watania prikazan je mali projekti koji udara krov jedne kuće, piše Independent.

Vezani članci Izrael raketama pogodio Gazu (Foto: AFP) Turska traži hitan odgovor na nasilje u Gazi: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi ublažila napetosti" Prosvjedi na granici Gaze i Izraela (Foto: AFP) Nakon ranjavanja dva izraelska vojnika, Izrael ubio dva militanta Hamasa i 19-godišnjeg prosvjednika

Oko 15 minuta kasnije dvije rakete uništile su kuću, a u zrak se digao oblak dima. Kada se prašina slegnula otkriven je puni opseg štete. Kuća je uništena.

U napadima na Gazu ubijeno najmanje 166 osoba, svaki treći ubijeni - dijete

Prvi projektil dio je kontroverznog sustava upozorenja koji koristi izraelska vojska kako bi pokrenula evakuaciju civila iz struktura za koje utvrdi da možda imaju veze s Hamasovim militantima.

U međuvremenu, dok broj žrtava raste, a stotine Palestinaca bježe iz Gaze, izraelski premijer rekao je da bi misija rušenja Hamasa mogla potrajati. Benjamin Netanyahu izjavio je naime da ne znaju kada će operacija zvršiti.

Zastrašujući telefonski pozivi: 'Napustite dom, imate pet minuta do udara rakete'

Takozvanu tehniku 'kucanja na krov' osudio je Amnesty International. 'Nema šanse da projektil ispaljen na civilne kuće može predstavljati učinkovito upozorenje'. Amnesty International zailježio je slučajeve u kojima su civili ubijeni ili ozlijeđeni u takvim operacijama u pojasu Gaze', rekao je Philip Luther.

Dom iz videa pripadao je Samiru Nofalu koji je, srećom, s obitelji i susjedima uspio pobjeći na vrijeme, ali drugi nisu bili te sreće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook