Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael dopušta palestinskim snagama ulazak na Zapadnu obalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael će dopustiti Palestinskoj samoupravi da rasporedi šestotinjak palestinskih policajaca u Jeninu na Zapadnoj obali nakon što u Jordanu završe obuku koju financira SAD, objavili su izraelski dužnosnici.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak obavijestit će o tome palestinskog premijera Salama Fayyada na sastanku u srijedu. U petak je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao da se Izrael slaže da Rusija isporuči palestinskim snagama sigurnosti 25 oklopnih vozila. Naoružani policajci bit će zaduženi za održavanje reda u gradu danju, ali će se izraelska vojska i dalje brinuti o sigurnosti i nastaviti djelovati noću.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna 'Zid apartheida' Dvije tisuće prosvjednika protiv izraelskog zida

Palestinski su policajci u palestinskom gradu Nablusu još od studenoga.

"Jasno nam je svima da moramo iskoristiti sve moguće načine da pomognemo u pregovorima s Palestincima. Moramo ublažiti ograničenja prema njima dok god to ne smeta obrani Izraela", rekao je Barak tijekom posjeta vojnoj bazi.

Istovremeno je Barak podsjetio na brojne gospodarske projekte kojima je cilj osiguranje poslova za Palestince. Naglasio je da se ne smije zaboraviti da je "glavna odgovornost osiguranje sigurnosti za građane Izraela".

Barak razmatra čitav niz poteza uoči posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice. Među ostalim, to bi značilo i micanje brojnih privremenih prepreka na cestama na Zapadnoj obali, otvaranje prolaza za važne ličnosti na kontrolnim točkama i oslobađanje palestinskih poslovnih ljudi od inspekcija, uz posebne dozvole.

Izraelski komentatori smatraju da je tim mjerama cilj da se palestinskoj samoupravi pošalje poruka da će u slučaju približavanja islamističkom Hamasu sve biti izgubljeno. Umjereni Fatah koji predvodi palestinski predsjednik Mahmud Abas i Hamas u nedjelju su potpisali dogovor o obnovi izravnoga dijaloga nakon devetomjesečnih neprijateljstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene