Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rupa u ozonskom omotaču dostigla je rekordnu veličinu iznad Arktika, a kao razlog stručnjaci navode štetne tvari u atmosferi i vrlo hladnu zimu u stratosferi, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.


'Promatranja s tla i podaci prikupljeni pomoću satelita i balona-sonde iznad Arktika otkrivaju da je ozonski stup između početka zime i kraja ožujka u tom području zabilježio gubitak od 40 posto', stoji u priopćenju WMO-a.

Ozonski omotač štiti zemlju od štetnih ultraljubičastih zraka. Rekordni gubitak ozona znanstvenici objašnjavaju štetnim plinovima u atmosferi i hladnom zimom na razini stratosfere, drugog velikog zemljinog atmosferskog omotača, tik iznad troposfere.

Na Antarktici, ozonska je rupa godišnji fenomen koje se pojavljuje zimi i na proljeće zbog izrazito niskih temperatura koje vladaju u stratosferi, dok na Arktiku meteorološki uvjeti puno više variraju od jedne do druge godine i temperature su uvijek više.

Prema Protokolu iz Montreala postupno se smanjuje emisija štetnih tvari poput klorfluorugljika i halona koji se koriste u hladnjacima i raspršivačima pa se WMO nada da će se između 2030-2040 ozonski omotač izvan polarnih područja obnoviti i doći na razinu od prije 1980. godine. Za Antarktiku ta predviđenja se kreću između 2045-2060. godine, dok se očekuje da će se ozon iznad Arktika vratiti na normalu deset do 20 godina kasnije. (Hina)

Vezani članci Automobili u prekršaju VIDEO Provjerili smo zašto vozači upadaju u rupu u centru Zagreba: ''Čim se odmaknemo na pet minuta...'' Slika nije dostupna Ozonska rupa nad Južnim polom i dalje se širi
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju