Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izetbegović je podsjetio kako i dalje postoje neriješena pitanja između Hrvatske i BiH poput definiranja granice i korištenja prirodnih resursa no dodao je kako se sve to može riješiti ukoliko postoji dobra volja.


Nova hrvatska vlada u odnosima s Bosnom i Hercegovinom trebala bi doprinijeti jačanju gospodarske suradnje i stabilnim političkim odnosima, izjavio je u utorak u Sarajevu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Vezani članci Provjed u povodu četvrte godišnjice smrti Dženana Memića Oslobodili dvojicu optuženih za smrt Dženana Memića, njegova sestra prozvala tužiteljicu: "Mora biti uhićena" Bugojno Plenkovićeva izaslanica: Bugojno je po stradanju za Hrvate u BiH Vukovar

"Od privrednika očekujem da rješava privredne probleme i da ne proizvodi političke", kazao je Izetbegović na stranačkoj konferenciji za novinstvo odgovarajući na pitanje o očekivanjima od nove hrvatske vlade koju bi trebao voditi Tihomir Orešković.

Izetbegović je podsjetio kako i dalje postoje neriješena pitanja između Hrvatske i BiH poput definiranja granice i korištenja prirodnih resursa no dodao je kako se sve to može riješiti ukoliko postoji dobra volja.

"Očekujem dobar odnos (s novom vladom)", kazao je Izetbegović. Komentirajući ukupno stanje u BiH ocijenio je kako je u 2015. u napokon pokrenut proces euroatlantskih integracije te postignut "blagi napredak i oporavak" na gospodarskom planu.

"Sjenku na pozitivne procesa nanosila je sve veća opstrukcija vodstva RS ali i jačanje ekstremizma koje je kulminiralo ubojstvom dvojice pripadnika oružanih snaga BiH", kazao je Izetbegović.

Promjene unutar vladajuće strukture i traganje SDA za novim partnerima u vlasti pojasnio je tvrdnjom kako su politiku stranke Demokratske fronte (DF) karakterizirali "hirovi i kaprici" pa je bilo nužno potražiti saveznika u Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića. "To će se vjerojatno pokazati povijesno važnim", kazao je Izetbegović.

Najavio je kako će početkom 2016. biti popunjeno Vijeće ministara BiH pa će jedno ministarsko i jedno mjesto zamjenika ministra popuniti kandidati SBB-a umjesto onih iz DF-a no među njima neće biti i Radončić.

Ocijenio je kako su Vijeće ministara BiH i vlada Federacije BiH koje vode kadrovi SDA Denis Zvizdić i Fadil Novalić postigli "jasne i vidljive rezultate". "Ovo znači da smo odškrinuli prozore i da BiH ide putem kojim treba ići", ustvrdio je bošnjački politički lider. Najvećim problemom ocijenio je opstrukcije koje dolaze iz Republike Srpske.

"Nakaradna je ideja da su interesi entiteta suprotstavljeni intresima BiH", istaknio je Izetbegović adresirajući izravno krivnju za negativne trendove na vlast RS koju je optužio za političke manpulacije čiji je cilj pobjeći od stvarnih problema.

"Ovaj entitet je prezadužen, njegov se bankarski sustav urušava, državne tvrtke su pred kolapsom", kazao je Izetbegović dodajući kako ipak posebice zabrinjavaju protuustavne aktivnosti vlasti u Banja Luci uključujući osporavanje presuda Ustavnog suda BiH i prijetnje referendumom.

Najavu pompoznog obilježavanja 9. siječnja kao dana Republike Srpske kojega je Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim nazvao je "manifestacijom iracionalnog inata" koja neće riješiti niti jedan problem.

Ocijenio je kako je najava srbijanskog premijera Aleksandra Vučića o dolasku u Banja Luku 9. siječnja "razočaravajuća" no kako se unatoč tome mora raditi na jačanju dobrih odnosa BiH i Srbije. "Uvjeren sam da ćemo s Vučićem konačno naći pravi put i način", kazao je Izetbegović.

Odbacio je nagađanja kako je SDA spremna na teritorijalni preustroj BiH koji bi doprinio etničkoj homogenizaciji stanovništva na određenim područjima no ocijenio je kako je racionalno ujediniti neke od županija unutar Federacije BiH ne bi li se smanjila administracija i pojednostavilo donošenje odluka.

"To treba pripremiti za izbore 2018. godine i za tu godinu možemo napraviti ova pojednostavljenja", kazao je Izetbegović odlučno ustvrdivši kako nema govora o trećem odnosno hrvatskom entitetu.

"Ništa u ovoj zemlji neće ići u smjeru s kojim se ne slažu Srbi, Hrvati i Bošnjaci", kazao je Izetbegović. Istaknuo je kako će se SDA odlučno suprotstaviti ekstremizmu i terorizmu s islamskim predznakom jer je svaki teror u ime vjere napad na samu vjeru.

"BiH kao članica globalne koalicije za borbu protiv terorizma daje konkretan doprinos i nastavit će s tim i ubuduće", najavio je Izetbegović obećavši kako će pravosuđe i policija nastaviti odlučno djelovati no za potpuni uspjeh bit će potrebno angažiranje i na ideološkom planu.

"Islamski radikalizam ... predstavlja najveću opasnost za islam i za muslimane, posebice one u BiH", kazao je Izetbegović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook