Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pobjedu na prvim izborima nakon 20 godina u Mijanmaru po svemu sudeći odnijeti će dvije stranke koje podržava vojska.


Zbog vrlo složenih izbornih pravila prodemokratska oporba nema nikavih šansi za pobjedu, a kako javlja državna televizija unatoč slabom odazivu i nepravilnosti birači su glasovali 'slobodno i sretno'. Prema rezultatima koje objavljuju državni mediji u vodstvu se nalaze stranke koje podržava vojska, a oporbene stranke u glavnom gradu Jangonu postigle su bolje rezultate od očekivanih. Ipak, potrebno je više vremena kako bi se moglo govoriti o pobjedniku izbora.

>> Mijanmar: Raspuštena stranka Aung San Suu Kyi

Vezani članci Slika nije dostupna Obama izbore u Mijanmaru nazvao nepoštenim Slika nije dostupna Mijanmar: Raspuštena stranka Aung San Suu Kyi

>> Obama izbore u Mijanmaru nazvao nepoštenim

Glasači koji nisu izašli na izbore smatraju da se autoritarni status quo trenutno ne može promijeniti. Prema riječima visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton riječ je o izborima kod kojih mnogi aspekti nisu kompatibilni s međunarodno prihvaćenim standardima.

Reutersovi očevici na tajlandskoj strani granice obavijestili su o sukobu između pobunjenika i vladinih vojnika u pograničnom gradu Myawaddyu. U sukobima u kojima je ozlijeđeno desetak osoba na tajlandsku stranu bačeno je nekoliko raketa ili minobacačkih granata.

Na posljednjim izborima održanima prije 20 godina pobjedu je odnijela oporbena Nacionalna liga za demokraciju na čelu s Aung San Suu Kyi, ali rezultate je poništila vojna hunta. Suu Kyi, koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir, od posljednjih 21 godinu 15 je provela u kućnom pritvoru koji joj ističe 13.studenog. Njezina stranka ove izbore je bojkotirala.