Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju se reforme

Izbori u Portugalu: Birači kaznili socijaliste, pobjedio desni centar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugalska Socijaldemokratska stranka PSD, stranka desnog centra, premoćno je pobijedila na nedjeljnim izborima ispred dosad vladajućih socijalista koje su birači kaznili zbog oštrih mjera štednje dogovorenih u sklopu paketa pomoći EU-a i MMF-a vrijednog 78 milijarda dolara.

Rezultati su pokazali da je PSD Pedra Passosa Coelha, koji bi trebao zamijeniti premijera na odlasku Josea Socratesa, osvojio 39 posto glasova, odnosno 105 mjesta u 230-članom parlamentu.

PSD-ov tradicionalni koalicijski partner, desničarski CSD, osvojio je 24 zastupnička mjesta, pa će dvije stranke imati stabilnu parlamentarnu većinu. Socratesovi socijalisti osvojili su 73 zastupnička mjesta, 24 manje nego na prethodnim izborima.

'Usredotočit ću sve svoje napore kako bi zemlja što je prije moguće dobila većinsku vladu predvođenu PSD-om, koja će osigurati stabilnost u sljedeće četiri godine', rekao je Passos Coelho.

Čelnik CDS-a Paulo Portas rekao je da je spreman ući u koalicijsku vladu s PSD-om, te da će buduća vlada provesti mjere štednje dogovorene u sklopu paketa pomoći EU-a i MMF-a.

Izborni rezultati jasno su pokazali da su portugalski birači za gospodarsku krizu okrivili socijaliste koji su bili na vlasti u proteklih šest godina. 'Zemlja je pokazala jedinstvenost ... i nadu za budućnost', rekao je čelnik PSD-a, dodajući da je vlada u potpunosti spremna ispuniti uvjete EU-a i MMF-a, kako bi 'Portugal vratio povjerenje tržišta neophodno za oporavak zemlje'.

Socrates, koji je u ožujku podnio ostavku ali je ostao na mjestu obnašatelja dužnosti premijera, rekao je da je odgovoran za poraz te je podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke. Njegovoj manjinskoj vladi izglasovano je nepovjerenje u parlamentu na polovici mandata pošto nije dobila podršku za prihvaćanje zakona potrebnih za provedbu mjera štednje.

Očekuje se da će nova vlada desnog centra moći brzo provesti reforme, uključujući povećanje poreza i smanjenje potrošnje, kako bi smanjila portugalski deficit i dug.

Početkom travnja Portugal je duboko ušao u recesiju i postao iza Grčke i Irske treća zemlja eurozone koja se obratila za financijsku pomoć Europskoj uniji i MMF-u. (Hina)

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene