Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako žive Hrvati u Federaciji

U vrijeme podjela u BiH, ovo malo mjesto primjer je suživota: "Što god se kod nekoga događa, tu smo. I za zapjevati i za zaplakati"

Aktualno Galerija Stanovništvo Federacije BiH Stanovništvo Federacije BiH Foto: DNEVNIK.hr Mostar Mostar Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Fra Sretan Ćurčić Galerija 1/4 >>
Sve su bliže opći izbori u Bosni i Hercegovini koja je godinama opterećena velikom političkom krizom. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kakvo je stanje u Federaciji BiH gdje većinski žive Hrvati i Bošnjaci. U neke dijelove BiH Hrvati se nakon krvavog rata nikada nisu vratili, a u blizini Tomislavgrada ekipa Dnevnika pronašla je primjer suživota i uvažavanja Bošnjaka i Hrvata.

Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je Mandino selo kod Tomislavgrada u kojemu se nalaze jedna posebna džamija i posebna kapelica.

"Ovdje mi živimo zajedno, ispomažemo jedni druge, dogovaramo", kazao je Tajko Dilaver.

Ovo malo mjesto primjer je suživota. U gradnji džamije sudjelovali su i Hrvati, a u gradnji lokalne kapelice Bošnjaci.

"Kako se nećeš osjećati kad pomažeš drugome? Bliži ti je komšija nego sin, brat ako je on u dijaspori. Komšija ti je najbliži i najprići", rekao je Dilaver.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković 9 MILIJARDI EU NOVCA Plenković o sankcijama: "Srbija ne može sjediti na dvije stolice", opleo i po Milanoviću

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kažnjen s 3000 kuna Tomašević najavio žalbu na odluku Povjerenstva za sukob interesa: U Gradu kažu da nije izlazio izvan svojih ovlasti

I poručuju: sve što je isključivo nije dobro.

"Mi imamo lijep suživot. Što god se kod nekoga događa, tu smo. I za zapjevati i za zaplakati", rekao je Ramiz ef. Memić reporteru Dnevnika Nove TV Mariju Juriču.

Isti stav dijeli i fra Sretan Ćurčić.

"Najnormalnija je stvar. Susjed ako nešto radi. Susjedu treba pomoć. Bog je jedan. Najnormalnija je stvar pomoći bližnjemu. Nažalost, u vremenu u kojemu živimo – nacionalizma, netrpeljivosti, politikanstva i glupostiobične, normalne stvari postale su kao avangarda", rekao je Ćuričić.

"Nijedna kuća nije obnovljena"

U Bosni i Hercegovini, koja je podijeljena na Federaciju BiH, Republiku Srpsku i distrikt Brčko živi 3.531.159 stanovnika. U Federaciji je 70,4 posto Bošnjaka, 22,4 posto Hrvata i 3,6 posto Srba. U neke dijelove Hrvati se nakon krvavog rata nikada nisu vratili, poput sela Dusina kod Busovače.

Ilustracija Stanovništvo Federacije BiH Foto: DNEVNIK.hr

"U selu Dusina imamo tri zaseoka. Nijedna kuća nije obnovljena. Raseljena familija, rođaci danas žive po Njemačkoj", rekao je Drago Smoljo, predsjednik zajednice udruga Hrvatskog vijeća obrane HB ŽSB.

Turisti iz svih dijelova svijeta dolaze u Mostar, gdje Mirna prodaje hercegovačke proizvode. I iz ovog grada Mirna ne planira ići.

"Zato što mislim da, ako imam nešto prigovarati, da smo malo i sami krivi. Ja se trudim ispraviti što smo sami krivi", rekla je.

Pročitajte i ovo Pregovori Vlade i sindikata javnih službi Iznijet će konkretne zahtjeve Pregovori Vlade i Sindikata javnih službi: Nastavak sljedeći tjedan

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Rijeci još se ne znaju razmjeri štete Strašni prizori u Rijeci nakon nezapamćenog nevremena: "Kiša je uništila strop Rektorata"

Sve građane za koji dan čekaju izbori, zbog čega svjedoče žestokoj retorici.

"Ovo je sve isto mutna voda. Ovi izbori trebali bi donijeti slogu, zajedništvo među narodima, ljudima, ljubav, poštovanje jer nama nema drugoga života nego zajedno", rekao je Dilaver.

Boljemu se nadaju i Livnjaci.

"Trebali bi se svi ujediniti da narod ide gore, da mi radnici radimo i zaradimo kako Bog zapovijeda", rekao je Zoran iz Livna.

U nedjelju je svaki glas važan jer određuje budućnost Bosne i Hercegovine.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene