Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski kancelar Werner Faymann ponovo je u subotu inzistirao na potrebi da Njemačka odredi godišnju kvotu izbjeglica koje će primiti, kako bi se izbjeglo njihovo daljnje privlačenje.


"Njemačka mora odrediti broj izbjeglica koje može prihvatiti i koje bi bila spremna ići preuzeti u Siriju i Tursku", rekao je socijaldemokratski kancelar u razgovoru za nedjeljni broj dnevnog lista Kurier.

Vezani članci Slika nije dostupna TEŠKE RIJEČI Merkel izjavila što bi vrlo lako moglo dovesti do rata na Balkanu Slika nije dostupna NAPETOST SE UVUKLA I U NJIHOV ODNOS 'To ponašanje Austrije opterećuje međususjedske odnose'

Ta kvota bi mogla biti 400.000 izbjeglica godišnje, sugerirao je Faymann na temelju maksimalnog broja od 37.5000 tražitelja azila koje je odredila Austrija, zemlja s 8,5 milijuna stanovnika, za 2016. godinu.

"Njemačka mora konačno jasno reći kako stvari stoje, ili će se izbjeglice i dalje kretati u smjeru te zemlje", dodao je austrijski čelnik.

Njemačka je najčešće odredište migranata koji bježe iz područja sukoba na Bliskom istoku u Europu preko Turske i Grčke.

"Još su milijuni izbjeglica spremi doći", upozorio je Faymann, dodajući da trenutno postoji "politika kaotičnog propuštanja".

Tijekom posljednja dva tjedna, Makedonija je iz Grčke propustila samo 2000 migranata, koliko ih je samo u dva dana stiglo u Grčku iz Turske.

Austrijski kancelar, čija je zemlja u 2015. primila 90.000 migranata, opravdala je postroženje stajališta nedostatkom solidarnosti među zemljama EU.

Europska komisija kritizirala je Austriju zbog uvođenja maksimalnog broja migranata koje je spremna primiti, ali je kancelar rekao: "Ostajemo pri svojim stajalištima". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju