Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oduševljen mladić

U NJEMAČKOJ JE POČEO OD NULE 'Samo je jedna stvar skuplja nego u Zagrebu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlja rada, reda i dobrih plaća, to je za mlade Hrvate Njemačka.

Odlazak mladih još uvijek je problem, a iz Hrvatske se u Njemačku samo prošle godine odselilo više od 50 tisuća osoba, prema podacima Njemačkog državnog zavoda za statistiku. Među njima se našao i mladi sportski novinar s Korčule, Marko Nobilo (29). U Njemačkoj je Marko, kako sam kaže, krenuo od nule, kao stranac i bez ikakvih privilegija u potrazi za boljim životom.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu

Njegov dolazak bio je temeljito promišljen i pripremljen. Kartu je kupio mjesec i pol ranije, a u Berlin je došao kod obiteljskih poznanika, koji ondje žive već 30 godina. Raditi je počeo nakon tri tjedna, a tvrdi - mogao je početi i ranije.

Trenutno radi u jednom hotelu nedaleko od središta Berlina, na pola radnog vremena, za kako kaže, dobru plaću. "To je hotel s četiri zvjezdice, ima 200 soba. Moj posao je da punim mini-barove po sobama. Radim taj posao četiri sata dnevno pet dana u tjednu za nešto manje od 700 eura. Nekoliko puta mjesečno, za dodatnih 450 eura, perem posuđe u istom hotelu u večernjoj smjeni. Plaća dolazi krajem tekućeg mjeseca što je šokantno za mene", kaže Nobilo za Deutsche Welle.

Šef na poslu mu je Turčin, a zaposlenici su doista šaroliki i stižu iz svih dijelova Europe i svijeta.

Trenutno skuplja novac za najam stana, a to kaže, zahtjeva malo veći financijski izdatak. "Uglavnom, krov nad glavom je skuplji nego u Hrvatskoj. Ali to je jedina stvar koja je skuplja nego recimo u Zagrebu, cijene hrane su slične, a gorivo je nešto jeftinije", priča Nobilo.

Njemački je jezik počeo učiti mjesec dana prije dolaska u Berlin, a sad se već može normalno sporazumijevati na njemačkom, no kaže da svi tamo govore i engleski, i to dovoljno da se može obaviti bilo što u gradu.

Papirologija je u Hrvatskoj, svi znamo, noćna mora, no Nobilo je u Njemačkoj sve papire po dolasku sredio za pet sati i za nula centi. "Najduže sam čekao na papir bez kojeg praktično ne postojiš – prijavu boravišta", kaže. U redu za to je čekao 20 minuta.

Na trenutnom poslu mu nije loše, kaže, no već razmišlja o promjeni posla i većoj plaći. "Naravno, želio bih više pa ću u hotelu u kojemu radim pokušati konobariti na puno radno vrijeme. Tada bih zaradio od 1.400 do 1.500 eura. To ili neki drugi posao za veće novce", pojašnjava Nobilo.

Za novinarsku karijeru u Njemačkoj, mora bolje svladati njemački jezik pa stoga i radi na tome, a dao si je i rok od godinu dana za to.

Njemačka ga je, kaže, oduševila raznolikošću. Iako Nijemci prema njegovom dojmu, nisu previše druželjubivi, ipak su spremni pomoći u bilo kojem trenutku. Tvrdi i da je u Berlinu velika koncentracija stranaca pa da je na Nijemca čak i izazov naići na cesti.

"Hrvatska mi ne nedostaje. Imam do Zagreba sat i 15 minuta avionom pa mogu doma otići kad god hoću. Fali mi samo obitelj i neki ljudi. I kafići u kojima je dopušteno pušenje. Iako mi se čini da se u Njemačkoj puši više nego u Hrvatskoj, takve kafiće treba tražiti s psima tragačima", kaže s dozom humora na kraju Nobilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene