Luigi di Maio (Foto: AFP)
Luigi di Maio (Foto: AFP) Foto: Afp

Talijanski potpredsjednik vlade Luigi Di Maio rekao je u četvrtak da će njegova stranka glasati za obustavu financiranja EU-a sljedeće godine ukoliko druge zemlje ne pristanu preuzeti migrante koji se nalaze na brodu obalne straže na Siciliji.


Tri dana nakon što je brod obalne straže pristao u Kataniji, na njemu se i dalje nalazi 150 odraslih migranata.

Vezani članci Migranti u kampu Vučjak (Foto: Robert Anic/PIXSELL) - 8 U BiH uhićena tri muškarca dok su pokušavala u Hrvatsku prokrijumčariti migrante Spašavanje migranata u Egejskom moru - 3 Hrvatski policajci spasili 36 migranata iz gumenjaka u Egejskom moru

Nakon što je je posljednjih godina u talijanske luke stiglo stotine tisuća migranata, ta zemlja sada zahtijeva da ih prihvate druge države Europske unije.

Europska komisija je ovog tjedna više puta ponovila da radi na pronalaženju dogovora.

"Ukoliko sutra ne bude rezultata na sastanku Europske komisije kada se radi o raspodjeli migranata s broda Diciotto, Pokret 5 zvijezda i ja nećemo biti spremni davati svake godine 20 milijardi za EU", izjavio je Luigi Di Maio u video snimci objavljenoj na društvenoj mreži Facebook.

Luigi Di Maio je vođa talijanskog pokreta Pet zvijezda, koji je u vladinoj koaliciji s krajnje desnom Ligom i njegovim vođom Matteom Salvinijem, koji se od lipnja žestoko bori protiv imigracije.

Di Maio je rekao kako se slaže sa Salvinijem da bi migranti trebali ostati na brodu do postizanja dogovora unutar EU-a. (Hina)