Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija oslobađa 13.000 zatvorenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom talijanskog parlamenta donio je u četvrtak zakon o oprostu koji će omogućiti izlazak iz zatvora oko 13 tisuća zatvorenika, od oko 50 tisuća koliko ih se nalazi u talijanskim zatvorima.

Zakon, o kojem se još treba izjasniti Senat, podijelio je većinski lijevi centar kao i u oporbeni desni centar pa su za zakon glasovale pojedine vladajuće i pojedine oporbene stranke.

Pročitajte i ovo Ilustracija prenatrpani zatvori Zbog nedostatka mjesta u ćelijama puštat će i deportirati strane zatvorenike Ilustracija drama u otočnoj državi Osuđeni kriminalci neće u zatvor? "Prenatrpani su i postali su leglo za više kriminala"

Zakon o oprostu kazni Zastupnički dom je donio sa 460 glasova "za", 94 je bilo protiv i 18 suzdržanih. Potrebna dvotrećinska većina bila je 420 glasova.

Zakon je predložio ministar pravosuđa iz stranke centra UDEUR Clemente Mastella, a protiv je bio ministar za infrastrukture, bivši "sudac čiste ruke", Antonio Di Pietro, čelnik stranke Italija vrijednosti.

Di Pietro se protivio tome da se oprost odnosi i na osuđenike za korupciju, poreznu prijevaru, oduzimanje državnog novca i slična kaznena djela.

Osim zastupnika Di Pietrove stranke, protiv zakona su glasovali i zastupnici iz oporbenog desnog centra, članovi Sjeverne lige i Nacionalnog saveza. Za usvajanje zakona glasovali su i zastupnici Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo.

Još je papa Ivan Pavao II., u govoru u talijanskom Parlamentu kada je na vlasti bio desni centar, zatražio oprost za zatvorenike, kažnjene za manja kaznena djela ili za one koji su već odslužili veći dio kazne, ali Berlusconijeva većina nije nikada iznijela prijedlog zakona upravo zbog protivljenja Nacionalnog saveza i Sjeverne lige.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene