Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne možemo se proslaviti

Istražili smo koliko je od 1993. bilo stranih investicija u Hrvatsku i u što se najviše ulagalo

Investicije (Dnevnik.hr) - 4
Investicije (Dnevnik.hr) - 4
Aktualno Galerija Investicije (Dnevnik.hr) - 3 Investicije (Dnevnik.hr) - 3 Investicije (Dnevnik.hr) - 4 Investicije (Dnevnik.hr) - 4 Investicije (Dnevnik.hr) - 2 Investicije (Dnevnik.hr) - 2 +0 Investicije (Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Lista velikih i propalih investicija vrijednih nekoliko stotina milijuna eura i izgubljenih na stotine radnih mjesta - poduža je.

Ipak u Hrvatsku se ulagalo, a u što su stranci ulagali i koliko je to koristilo hrvatskom gospodarstvu te otvaranju novih radnih mjesta?

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore

Hrvatska se po privlačenju stranih investicija ne može proslaviti. U nekim slučajevima možemo se i posramiti kako smo odbijali strane investicije koje bi značile nova radna mjesta.

Od 1993., od kada se i vodi evidencija, u Hrvatsku je uloženo 31.380 milijardi eura stranih investicija. Od toga 9,5 milijardi se odnosi na bankarski sektor koji je danas 90% u rukama stranaca. 2,8 milijardi eura uložili su stranci u trgovinu na veliko, a 2,1 milijarda u nekretnine.

U telekomunikacijski sektor uloženo je 1,9 milijardi eura, a u trgovinu na malo 1,4 milijarde. Najveći dio ulaganja odnosio se na zauzimanje tržišta, a manje u greenfield investicije, nove pogone i nova radna mjesta.

Najviše investicija dolazi iz Nizozemske - 6,7 milijardi eura. Slijede Austrija, Italija, Njemačka i Mađarska. Samo 2,3 posto BDP-a čine greenfield investicije koje znače nove pogone, nove tehnologije, nova radna mjesta. Iskustva nam govore da i ono što se najavljuje neće biti baš ružičasto.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene