Olof Palme
Olof Palme Foto: Heinrich Sanden/DPA/PIXSELL

Preminuli Šveđanin bio je glavni osumnjičeni za ubojstvo premijera Olofa Palmea 1986., izjavio je tužitelj u srijedu, praktično zaključivši istragu tog zločina.


Osumnjičeni Stig Engstrom umro je 2000.

Vezani članci Avion za padobrance, ilustracija Osam padobranaca i pilot poginuli u zrakoplovnoj nesreći u Švedskoj Avion za padobrance, ilustracija Srušio se manji avion za padobrance s devetero ljudi, ima poginulih

"Mislim da smo došli najdalje što smo mogli", rekao je glavni državni odvjetnik Krister Petersson.

Dodao je da su istražitelji zaključili kako je počinitelj bio tzv. Skandia man, nazvan prema mjestu na kojem je Engstrom radio, a nalazi se blizu mjesta zločina.

"Budući da je (Engstrom) umro, ne mogu ga optužiti ili ispitati. Zbog toga zatvaram preliminarnu istragu", rekao je Petersson.

Palme je ubijen u središtu Stockholma 28. veljače 1986., nekoliko minuta nakon što je sa suprugom Lisbet izašao iz kina.

Atentat je šokirao Švedsku i doveo do opsežne potrage za počiniteljem. Istražitelji su idućih godina razmatrali nekoliko scenarija i pojavile su se brojne teorije zavjere no niti jedna nije potvrđena.

Socijaldemokrat Palme bio je premijer od 1969. do 1976. te od 1982. do 1986. Neki ga smatraju arhitektom moderne Švedske, a konzervativci preziru zbog kritika na račun Sjedinjenih Država.