Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prestravljen

Ispovijest prebjega o životu unutar brutalne skupine: 'Tko je protiv, ubiju ga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac koji iz straha nije htio otkriti svoj identitet boji se za svoj, ali i život svoje obitelji. Evo detalja koje je otkrio novinarima...

Grupa ISIS proglasila je kalifat na Bliskom istoku i naziv promijenila u Islamska država. O svojim iskustvima unutar džihadske skupine progovorio je prebjeg rekavši da organizaciju ISIS nije lako napustiti. Njemu je to pošlo za rukom, ali prestravljen je zbog mogućih posljedica.

Pročitajte i ovo Maksim Kuzminov, Sergej Nariškin pronađen izrešetan Šef ruske obavještajne službe o ubijenom ruskom pilotu: "Bio je moralni leš" Slika nije dostupna TRUMPOVA UREDBA IMAJU MJESEC DANA VREMENA Američki vojni vrh morat će izraditi novi plan za borbu protiv ISIS-a

FOTO Totalno uništenje: ISIS porušio drevna svetišta šijita

'Brutalnost ISIS-a sve je užasavala. Moja obitelj, rođaci, braća i sestre, svi su još uvijek tamo. I bojim se za njih. Ako ne mogu doći do mene, doći će do moje obitelji', rekao je nervozni muškarac koji je na snimanje intervjua pristao nakon nekoliko sati nagovaranja. Razgovarao je pod uvjetom da njegov identitet ostane tajan, piše BBC.

Taktiku džihadista sažeo je u sljedeću rečenicu: 'Ako ste protiv nas bit ćete ubijeni. Ako ste s nama, radite s nama. Pokoravajte se našoj volji i budite poslušni'.

Irak: Pronađeno više o 50 tijela pogubljenih muškaraca i dvoje djece

Novinari su se s prebjegom sastali na granici sa Sirijom s obzirom da je ISIS zaprijetio da će strane novinare koji ulaze na njihov teritori privoriti kao špijune. On se ISIS-u pridružio jer je vjerovao u stvaranje islamske države. Odmah na početku morao je na tečaj šerijatskih zakona. Međutim, kaže, uče vas Islamu onako kako oni to žele.

Kako bi privukao što više ljudi ISIS se koristio dobrotom prema ljudima, odnosno osiguravali su im sve potrebno kako bi ih brzo privukli jer su trpjeli pod Basharovim režimom.

Kada su privukli ljude dramatično su se promijenili, priča prebjeg. Sredine nije bilo - ili si s njima ili protiv njih. Također, uveli su stroga pravila za sve pa i za izgled - kod muškaraca je obavezna brada, veo kod žena.

FOTO Ovo je ISIS-ov arsenal oružja!

Zabranjeno je sve što je u suprotnosti s njihovim uvjerenjima. 'Svatko tko prati ono što oni odbacuju je otpadnik i mora biti ubijen', tvrdi prebjeg.

Objasnio je da je ISIS doveo ljude iz drugih zemalja, različitih nacionalnosti, koji su prilično mladi zbog čega su im lakše 'ispirali mozak i indoktrinirali ih svojom ideologijom'

Na taj način zapravo kontroliraju područja. Ne pomoću domaćih ljudi, nego s vlastitim snagama i vlastitim ljudima koje pripremaju za taj zadatak. Džihadisti ISIS-a žele se vratiti u vrijeme onoga što nazivaju čistijim oblikom islama. Vjeruju u doslovno tumačenje Kurana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene