Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PO UZORU NA PARIZ

MOSKVA POSTAJE META? U nekoliko dana niz uhićenja džihadista koji su planirali terorističke napade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Više eksplozivnih naprava trebalo je simultano eksplodirati na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi. U isto vrijeme u nekoliko gradskih četvrti teroristi (...) su trebali zapucati na mnoštvo iz automatskog oružja", tvrdi list Rosijska Gazeta.

Ruska savezna sigurnosna služba (FSB, bivši KGB) uhitila je pet osoba pod sumnjom da su povezane s tzv. Islamskom državom te da su planirale teroristički napad na Moskvu i južnu rusku republiku Ingušetiju. Grupu je osnovao izaslanik ISIS-a, koji je ubijen u posebno akciji u Inšugetiji početkom listopada.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

"FSB je spriječio aktivnosti utemeljene s ciljem počinjenja zločina terorističke i ekstremističke prirode na području Moskve i Inšugetije, a povezane s Islamskom državom", istaknuli su iz FSB-a.

Grupa terorista uhićena je u kući u kojoj su se skrivali. Agenti FSB-a ondje su pronašli pravi arsenal oružja, uključujući dvije improvizirane eksplozivne naprave, pet torbi punih vatrenog oružja te dijelove snajpera, javlja RT.

Da se nešto zbiva u Rusiji pokazuje i činjenica kako je FSB u subotu objavio da su uhitili desetoricu državljana srednjoazijskih zemalja povezanih s džihadističkom skupinom tzv. Islamskom državom koji su planirali "niz terorističkih napada i sabotaža u Moskvi i u Sankt Peterburgu".

Vladin list Rosijska Gazeta piše da su uhićenici "planirali terorističke napade slične pariškom scenariju", u kojima je ISIS prije godinu dana ubio 130 ljudi blizu stadiona, na terasama kafea, u restoranima i u koncertnoj dvorani. "Više eksplozivnih naprava trebalo je simultano eksplodirati na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi. U isto vrijeme u nekoliko gradskih četvrti teroristi (...) su trebali zapucati na mnoštvo iz automatskog oružja", tvrdi list.

Kod ovih uhićenja zaplijenjene su četiri bombe kućne izrade, vatreno oružje, detonatori, streljivo i komunikacijska oprema, izvijestio je FSB. Uhićenici su priznali da su bili u vezi s vođama ISIS-a na Bliskom istoku, dodaje se.

Vijest o ovim uhićenjima dolazi u trenutku dok Rusija nešto više od godinu dana vodi kampanju zračnih udara u Siriji kao pomoć snagama predsjednika Bašara al Asada, ističući da gađa samo džihadiste, napose one iz ISIS-a, prenosi Hina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene