Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnica u islandskom parlamentu Unnur Bra Konradsdottir u srijedu je u parlamentu držala govor u izravnome televizijskom prijenosu, što samo po sebi ne bi bilo neuobičajeno da pritom nije dojila svoju šestotjednu kćer, a novinarima je kasnije kazala kako je za nju "to najnormalnija stvar na svijetu".


Dok je govorila, članica desno orijentirane Neovisne stranke ustala je s bebom na prsima. "Uopće se nije uznemirila", rekla je, misleći na kćer. "Naprotiv, bila bi se pobunila da sam je prestala dojiti kako bih rekla što sam naumila", rekla je zastupnica koja ima još dvoje djece.

Vezani članci Vatrogasac i beba Prizor koji će vas raznježiti: Vatrogasac u naručju čuvao bebu u kolima Hitne nakon nesreće u kojoj je teško ozlijeđeno četvero ljudi Koronavirus na Islandu, ilustracija Nakon četiri tjedna bez ograničenja, Island ponovno postrožuje mjere

Islandski mediji su potvrdili da je ovo prvi slučaj da je zastupnica dojila bebu u parlamentu i istodobno držala govor.

To i nije neobično s obzirom na zemlju u kojoj se dogodilo, a poznato je da se Island odavno bori za jednakost spolova.

Godine 1980. u toj je zemlji demokratski izabrana prva predsjednica neke europske zemlje, Vigdis Finnbogadottir. Na tom je položaju bila punih 16 godina, što je ujedno najduži mandat jedne izabrane predsjednice.

Zastupnica Konradsdottir je kazala da naporne i odgovorne političke dužnosti nisu utjecale na njezinu ulogu majke.

"To je poput svakoga drugog posla, morate obaviti ono što morate", jednostavno je objasnila.