Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ostao imun

Otok na kojem muškarci - nestaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su ga kolumbijski problemi dugo zaobilazili, Isla de Providencia nije uspio ostati imun na narko trafikante.

Na prvi pogled otok Isla de Providencia izgleda poput komadića raja - smaragdne vode i palme koje se njišu na toplom povjetarcu, daleko od mase turista koja opsjeda Karibe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Krim policija i ATJ Lučko dočekali Manuela Vulića "Otrov" stigao u Zagreb VIDEO Jedan od najtraženijih bjegunaca deportiran iz Kolumbije: U Hrvatskoj ga dočekali specijalci

Iako je otok već jako dugo sastavni dio Kolumbije teško da ćete čuti nekoga od 6000 stanovnika da se deklarira kao Kolumbijac. Dugo je otok bio pošteđen narkotrafikanstva koje prožima Kolumbiju. Na ulicama otoka nema oružja, tjelesnih čuvara niti bilo kakvih drugih naznaka prisutnosti narko bossova.

Ipak, problem postoji. Možda jest ispod površine, ali u svakom slučaju postoji. 'Gubimo ljude. Prema mom istraživanju najmanje 800 muškaraca je ili vani u zatvorima ili je jednostavno nestalo', kaže jedan otočanin.

Gdje je nestalo 43 studenata? Bol je gora nego kod smrti

Činjenica je da Isla de Providencia nije mogao zauvijek ostati imun na ono što se događa u Kolumbiji te su narko trafikanti otkrili da su otočani izvrsni pomorci koji najbolje poznaju Karibe.

'Otočani poznaju ocean bolje od bilo koga pa su ih zaposlili da voze glisere narko trafikanata', kaže izvor za BBC. Ako uspješno prevezu drogu do odredišta zarade i po nekoliko tisuća dolara. Ako ih uhvate - završe u zatvoru.

'Ovo pogađa većinu obitelji na otoku na ovaj ili onaj način. Gubimo svoje dečke', rekla je jedna majka čiji je sin uhićen u Mississippiju.

Mladići prihvaćaju poslove prijevoza narkotika jer nemaju posla i to im je jedan od rijetkih načina zarade. Kažu kako imaju tri opcije – uspjeti, biti uhićen ili biti ubijen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene