Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Janez Janša rekao je u petak da je nemoguće predvidjeti rezultat glasovanja o povjerenju njegovoj vladi koje će se održati u parlamentu u ponedjeljak navečer na njegov zahtjev, ali da njegova vlada u sadašnjim uvjetima ne može normalno djelovati.


"Potrebna nam je solidna većina i potpora koju smo imali na početku djelovanja ove vlade i u prve dvije godine njena mandata, ali je nemoguće predvidjeti rezultat glasovanja o povjerenju vladi", rekao je Janša u razgovoru za RTV Slovenija.

Vezani članci Giuseppe Conte Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu Janez Janša, slovenski premijer Zbog zaraze šefa državne obavještajne službe upitno glasovanje o povjerenju vladi Slovenije

Janša je rekao da samo zastupnici njegove stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS), uvijek glasuju za prijedloge vlade kada oni dođu u parlament, no da prijedlozi nemaju uvijek potporu niti zastupnika triju ostalih stranaka u vladi i da zato ne može kao pravu potporu vladi u predstojećem glasovanju o povjerenju računati ako ona
dobije tanku većinu uz pomoć dvaju nezavisnih zastupnika manjina u parlamentu koji ima 90 zastupnika.

Janša je ponovio da je glavni razlog njegove odluke da postavi mandat svoje vlade na glasovanje "politička akcija" koju su pokrenule opozicijske stranke, a kojom su u inozemstvu "ocrnile" ne samo njegovu vladu nego i državu u vrijeme kad su u nju uperene oči europske javnosti pred preuzimanje predsjedavanja Europskom unijom.

Pri tome je Janša posebno istaknuo "lažne optužbe" iz peticije
slovenskih novinara u pritisku njegove vlade na medije i tvrdnje koje se pojavljuju u inozemnom tisku a dolaze iz te peticije da "Slovenija na čelu EU-a znači prijetnju europskoj budućnosti".

Takve tvrdnje su, rekao je Janša, politički motivirane i dolaze iz
Slovenije, najviše od Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, vodeće oporbene stranke. Uz to, u međunarodnoj akciji oporbe Slovenija se optužuje za kršenje ljudskih prava.

"Svi europski čelnici i mediji imaju na svojim stolovima peticiju slovenskih novinara koja je neodgovorna i šteti cijeloj državi. To je politička akcija, a ne akcija civilnog društva", rekao je Janša, dodajući da je i rasprava u parlamenetu prilikom glasovanja o povjerenju njegovoj vladi prilika da se odbace takve optužbe, te tvrdnje da "u Sloveniji postoje logori za Rome", na koje, kako je rekao, mora odgovarati stranim novinarima prilikom posjeta inozemstvu.