Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ishod glasovanja o mojoj vladi nemoguće predvidjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša rekao je u petak da je nemoguće predvidjeti rezultat glasovanja o povjerenju njegovoj vladi koje će se održati u parlamentu u ponedjeljak navečer na njegov zahtjev, ali da njegova vlada u sadašnjim uvjetima ne može normalno djelovati.

"Potrebna nam je solidna većina i potpora koju smo imali na početku djelovanja ove vlade i u prve dvije godine njena mandata, ali je nemoguće predvidjeti rezultat glasovanja o povjerenju vladi", rekao je Janša u razgovoru za RTV Slovenija.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Janša je rekao da samo zastupnici njegove stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS), uvijek glasuju za prijedloge vlade kada oni dođu u parlament, no da prijedlozi nemaju uvijek potporu niti zastupnika triju ostalih stranaka u vladi i da zato ne može kao pravu potporu vladi u predstojećem glasovanju o povjerenju računati ako ona
dobije tanku većinu uz pomoć dvaju nezavisnih zastupnika manjina u parlamentu koji ima 90 zastupnika.

Janša je ponovio da je glavni razlog njegove odluke da postavi mandat svoje vlade na glasovanje "politička akcija" koju su pokrenule opozicijske stranke, a kojom su u inozemstvu "ocrnile" ne samo njegovu vladu nego i državu u vrijeme kad su u nju uperene oči europske javnosti pred preuzimanje predsjedavanja Europskom unijom.

Pri tome je Janša posebno istaknuo "lažne optužbe" iz peticije
slovenskih novinara u pritisku njegove vlade na medije i tvrdnje koje se pojavljuju u inozemnom tisku a dolaze iz te peticije da "Slovenija na čelu EU-a znači prijetnju europskoj budućnosti".

Takve tvrdnje su, rekao je Janša, politički motivirane i dolaze iz
Slovenije, najviše od Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, vodeće oporbene stranke. Uz to, u međunarodnoj akciji oporbe Slovenija se optužuje za kršenje ljudskih prava.

"Svi europski čelnici i mediji imaju na svojim stolovima peticiju slovenskih novinara koja je neodgovorna i šteti cijeloj državi. To je politička akcija, a ne akcija civilnog društva", rekao je Janša, dodajući da je i rasprava u parlamenetu prilikom glasovanja o povjerenju njegovoj vladi prilika da se odbace takve optužbe, te tvrdnje da "u Sloveniji postoje logori za Rome", na koje, kako je rekao, mora odgovarati stranim novinarima prilikom posjeta inozemstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene