Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nasilje nije sredstvo'

Irski kardinal: Disidenti IRA-e sramote Irsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odmetnute skupine IRA-e koje još uvijek pripremaju bombaške i oružane napade u Sjevernoj Irskoj sramote irski narod i izdaju sjećanje na mrtve domoljube, rekao je u srijedu čelnik irskih katolika.

Kardinal Sean Brady kritizirao je disidentske skupine IRA-e tijekom državne svečanosti u čast oko 450 ubijenih tijekom uskrsne pobune u Dublinu 1916. godine, ključnog događaja u irskoj borbi za neovisnost o Britaniji. Svečanosti su nazočili irska predsjednica Mary McAleese i premijer Brian Cowen te unuci irskih pobunjenika koji su zauzeli ključne zgrade britanske uprave u Dublinu prije 63 godine. Jednotjedna pobuna nije imala vojnih izgleda, ali je raspirila otpor Britaniji pošto su vođe pobunjenika smaknute strijeljanjem.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Kardinal Brady je, međutim, istaknuo da svatko tko danas čini ili prijeti nasiljem 'kao sredstvom za ujedinjenje Irske sramoti taj legitiman i plemenit ideal'. Brady je rekao da su posljednja krvoprolića koja su počinili disidenti, oružani napadi u ožujku u kojima su ubijena dvojica nenaoružaniha britanskih vojnika i policajac, "bila neopravdana, moralno odbojna i uvreda našim idealima".

On je uputio i izravan poziv mladima koji razmišljaju pridružiti se nekoj od dviju odmetnutih skupina Pravoj IRA-i ili IRA-i kontinutiteta, da 'okrenu leđa onima koji izdaju irski narod ubijajući ili prijeteći onima koji služe suverenoj volji irskog naroda kroz institucije i načela mirovnog sporazuma'. Mirovni sporazum od Velikog petka postignut je 1998., a njegovo glavno postignuće je uspostava katoličko-protestantske vlade koja uključuje i bivše čelnike IRA-e.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene