Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odmetnute skupine IRA-e koje još uvijek pripremaju bombaške i oružane napade u Sjevernoj Irskoj sramote irski narod i izdaju sjećanje na mrtve domoljube, rekao je u srijedu čelnik irskih katolika.


Kardinal Sean Brady kritizirao je disidentske skupine IRA-e tijekom državne svečanosti u čast oko 450 ubijenih tijekom uskrsne pobune u Dublinu 1916. godine, ključnog događaja u irskoj borbi za neovisnost o Britaniji. Svečanosti su nazočili irska predsjednica Mary McAleese i premijer Brian Cowen te unuci irskih pobunjenika koji su zauzeli ključne zgrade britanske uprave u Dublinu prije 63 godine. Jednotjedna pobuna nije imala vojnih izgleda, ali je raspirila otpor Britaniji pošto su vođe pobunjenika smaknute strijeljanjem.

Vezani članci Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak" Ministar financija Zdravko Marić - 1 Marić otkrio detalje rebalansa proračuna: Prihodi se povećavaju za 3, a rashodi za 9,4 milijardi kuna

Kardinal Brady je, međutim, istaknuo da svatko tko danas čini ili prijeti nasiljem 'kao sredstvom za ujedinjenje Irske sramoti taj legitiman i plemenit ideal'. Brady je rekao da su posljednja krvoprolića koja su počinili disidenti, oružani napadi u ožujku u kojima su ubijena dvojica nenaoružaniha britanskih vojnika i policajac, "bila neopravdana, moralno odbojna i uvreda našim idealima".

On je uputio i izravan poziv mladima koji razmišljaju pridružiti se nekoj od dviju odmetnutih skupina Pravoj IRA-i ili IRA-i kontinutiteta, da 'okrenu leđa onima koji izdaju irski narod ubijajući ili prijeteći onima koji služe suverenoj volji irskog naroda kroz institucije i načela mirovnog sporazuma'. Mirovni sporazum od Velikog petka postignut je 1998., a njegovo glavno postignuće je uspostava katoličko-protestantske vlade koja uključuje i bivše čelnike IRA-e.