Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irski homoseksualni senator David Norris, koji je bio najizgledniji kandidat za budućeg predsjednika države, povukao se iz izborne utrke nakon što je priznao da je koristio svoj ured kako bi pokušao umanjiti kaznu bivšem partneru kojem se sudilo za seks s maloljetnikom.


Norris, karizmatični stručnjak za irskog pisca Jamesa Joycea, postao je vodeći kandidat za predsjedničku dužnost nakon što je u anketi u lipnju dobio podršku 42 posto ispitanika, iznenađujuće puno za pretežito rimokatoličku Irsku.

No, priznanje kako je od izraelskog suca tražio da bude blag prema njegovu bivšem partneru Izraelcu u presudi za seksualnu vezu sa 15-godišnjim palestinskim dječakom, što se po zakonu smatra silovanjem, dovelo je do poziva da se povuče iz utrke.

Norris je rekao da je pogriješio jer u pismu, poslanom 1997. iz njegova tadašnjeg ureda u gornjem domu irskog parlamenta, nije izrazio dovoljno suosjećanja za žrtvu zločina.

Ipak, dodao je kako je ponosan, jer je pokazao da seksualost više nije prepreka za ulazak u visoke političke sfere u Irskoj.

'Pokazao sam kako je moguće da i homoseksualna osoba bude ozbiljan kandidat za najviše položaje u Irskoj', rekao je Norris pristašama okupljenima ispred njegova doma u Dublinu nakon što je objavio povlačenje.

Homoseksualnost je u Irskoj dekriminalizirana 1993., puno kasnije od drugih europskih zemalja, i to nakon kampanje koju je vodio Norris. Istospolna partnerstva ozakonjena su prošle godine. (Hina)

Vezani članci Nika Fleiss Bivša skijašica Nika Fleiss ulazi u utrku za gradonačelnicu Samobora: "Želim slušati sugrađane, ponudit ću im sebe" Cjepivo za koronavirus, ilustracija Irska privremeno suspendira cijepljenje određenim cjepivom nakon četiri nova slučaja zgrušavanja krvi