Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irska je službeno priznala političku neovisnost Kosova, uz objašnjenje da su sukobi iz prošlosti utjecali na to da suživot sa Srbijom postane "nezamisliv", prenio je Associated Press.


Ministar vanjskih poslova Dermot Ahern izjavio je kako su u četvrtak kasno navečer svi članovi kabineta glasovali za prihvaćanje deklaracije o neovisnosti Kosova.

Vezani članci Slika nije dostupna Jeremićevo upozorenje državama koje namjeravaju priznati Kosovo Slika nije dostupna Beograd: Hrvatska spremna priznati Kosovo

"Znam da je proglašenje neovisnosti Kosova bolno za Srbiju i teško ga je prihvatiti. Želim istaknuti kako naše priznanje Kosova nije neprijateljski čin usmjeren prema Srbiji", istaknuo je Ahern.

Švicarska i Austrija u srijedu su bile dvadeseta, odnosno dvadeset i prva zemlja koja je službeno priznala neovisno Kosovo, dok je desetak drugih zemalja započelo proceduru za priznanje.

Njemačka je od srijede svoj dosadašnji Ured u Prištini pretvorila u veleposlanstvo i to je prvo veleposlanstvo otvoreno na Kosovu.

Dosadašnja priznanja smatraju se na Kosovu prvom fazom, dok u ožujku službena Priština očekuje nastavak procesa priznanja kosovske neovisnosti s novim krugom država, uključujući Portugal, Makedoniju, Hrvatsku, Japan, Kanadu, Švedsku, Maltu kao i države Islamske konferencije, koje su dobile preporuku glavnog tajnika te organizacije da priznaju novu kosovsku državu.