Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pasivan sustav

Iranci tvrde: Imamo radar koji vidi nevidljive zrakoplove!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranske vlasti pohvalile su se novim tehnološkim dostignućem - pasivnim radarskim sustavom koji može otkriti 'stealth' letjelice i krstareće projektile.

Tijekom jučerašnje vojne parade u Teheranu, kojom se obilježio iransko-irački rat, iranska vojska pokazala je i pasivni radarski sustav domaće proizvodnje, za koji tvrde kako može otkriti i 'stealth' letjelice te krstareće projektile.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Predsjednik Irana pohvalio Obamu: Poslao mi je pozitivno i konstruktivno pismo

Prema pisanju iranske agencije FARS, taj je radarski sustav razvijen i izgrađen u zračnoj vojnoj bazi Khatam ol-Anbia, kako bi pomogao u otkrivanju ciljeva koji se kreću velikim brzinama na bilo kojoj nadmorskoj visini.

Taj radaski sustav nazvan je jednostavno 'Tihi radarski sustav', jer radi pasivno, odnosno ne šalje radio valove pa ga zbog toga neprijateljski sustavi ne mogu otkriti.

Povrh toga, sustav je lagan za prenošenje te se vrlo brzo postavlja na terenu.

Ipak, to nije prvi radarski sustav Irana, za kojeg su u toj zemlji tvrdili da može otkriti zrakoplove koji su 'nevidljivi' za radare. 2012. godine najavljen je i radarski sustav Gahdir, s radijusom djelovanja od 1.100 kilometara.

U ožujku 2013. godine takve tvrdnje su više-manje pale u vodu nakon što je par f-22 Raptora proletjelo nekoliko milja od obale Irana, bez da su bili otkriveni, a za kraj su još i presreli dva f-$ Fantoma te poručili iranskim pilotima: 'Doista bi se trebali vratiti doma', prenosi The Avionist.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene