Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatopljenje odnosa?

Predsjednik Irana pohvalio Obamu: Poslao mi je pozitivno i konstruktivno pismo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi predsjednik Irana Hasan Rohani daje sve više signala o mogućem zatopljenju odnosa njegove zemlje sa Zapadom. U intervjuu američkoj televiziji pohvalio je pismo koje mu je nedavno poslao Barack Obama.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu u prvom televizijskom intervjuu jednom zapadnom mediju od stupanja na dužnost kako njegova vlada neće nikada razviti nuklearno oružje.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat

'Nismo nikada pokušali izraditi nuklearnu bombu, pa nećemo ni u budućnosti. Mi samo želimo mirnodopsku nuklearnu tehnologiju', rekao je iranski predsjednik, koji je nedavno kazao i da se Iran svog prava na nuklearnu energiju u miroljubive svrhe nikada neće odreći.

>> SAD će zaplijeniti neboder u New Yorku: 'U tajnom je vlasništvu Irana'

U razgovoru za NBC News u svom uredu u Teheranu kazao je i kako ima potpune ovlasti pregovarati o nuklearnom dogovoru sa Zapadom.

Rohani je napomenuo kako je ton pisma koje je nedavno primio od američkog predsjednika Baracka Obame, u njihovoj razmjeni poruka, bio 'pozitivan i konstruktivan'.

'To mogu biti suptilni i mali koraci za veoma važnu budućnost', rekao je i tako dao još jedan znak da možda nastoji zatopliti odnose između Irana i Zapada nakon godina njihova spora oko nuklearnog programa.

Rohani nije komentirao neslužbene najave o mogućem susretu njega i Obame na Općoj skupštini UN-a, koja zasjeda sljedećeg tjedna.

Glavni tajnik NATO-a pozdravio Rohanijeve izjave

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio je Rohanijeve izjave o nuklearnom pitanju, ocjenjujući da je u interesu Teherana 'suradnja s međunarodnom zajednicom' te je apelirao na jačanje europske obrambene industrije.

'Jako me ohrabruju nedavne izjave novih iranskih vlasti koje pokazuju da su otvorene za diplomatsko rješenje pitanja nuklearnog programa', rekao je Rasmussen u govoru održanom u Bruxellesu.

'Suradnja s međunarodnom zajednicom je u interesu Irana', istaknuo je.

Rasmussen: Europi nedostaje bespilotnih letjelica

U govoru o budućnosti Sjevernoatlantskog saveza, Rasmussen je pozvao europske zemlje da ojačaju svoju obrambenu industriju koja je 'previše nacionalna i fragmentirana'.

Kako bi ostao jak, NATO treba 'snažnu Europu u smislu kapaciteta, obrambene industrije i političkog angažmana'.

Rasmussen je rekao da je Europi potrebno više bespilotnih letjelica kako bi ojačale nadzor, više aviona velikog kapaciteta i više onih za opskrbu te više radara na brodovima. Isto tako, potrebno joj je jako industrijsko središte za obrambenu industriju. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene