Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u zraku

Iranci pokušali srušiti američku bespilotnu letjelicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Pentagonu su potvrdili da su još početkom listopada u međunarodnom zračnom prostoru iranski jurišni avioni presreli američku bespilotnu letjelicu i zapucali na nju.

Američku bespilotnu letjelicu Predator presreli su 1. listopada u međunarodnom zračnom prostoru iranski borbeni zrakoplovi i na nju otvorili vatru, ali se letjelica neoštećena vratila u bazu, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Pentagona George Little.

Pročitajte i ovo Prelet MiG-21 aviona Iznad Barentsovog mora Bliski susret na ruskoj granici: Rusi tvrde da su presreli dva američka bombardera Zrakoplovna nesreća u Argentini Dvije osobe poginule VIDEO Srušio se borbeni avion: Pilot pokušao izvesti vratolomiju, a onda je sve krenulo nizbrdo

>> Netanyahu: Ne treba mi odobrenje SAD-a za napad na Iran!

Bespilotna letjelica se nalazila u "rutinskoj" izviđačkoj misiji stotinjak kilometara od iranske obale kada su je presrela dva iranska zrakoplova Suhoj Su-25. Predsjednik Obama i ministar obrane Leon Panetta su obaviješteni o incidentu. Iranu je nakon toga upućeno upozorenje da će Sjedinjene Države nastaviti izviđačke misije u području Perzijskog zaljeva i da će zaštititi svoje snage koje izvode te misije.

Upitan jesu li možda iranski zrakoplovi Su-25, koji su jurišni zrakoplovi a ne lovci, pucali u znak upozorenja, Little je odgovorio da je procjena američke strane da se radilo o pokušaju obaranja.

"Naša letjelica nikad nije bila u iranskom zračnom prostoru. Cijelo vrijeme se nalazila u međunarodnom zračnom prostoru. Međunarodno priznata teritorijalna granica je 12 milja od obale a mi nismo ušli unutar te granice", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene