Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pratili, snimili, fotografirali'

Iran tvrdi da je snimio pokrete američkog nosača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski špijunski zrakoplov snimio je američki nosač aviona tijekom vježbe iranske mornarice u blizini strateškoga morskog prolaza Hormuz u Perzijskome zaljevu, objavila je u četvrtak iranska novinska agencija IRNA a prenio online američki dnevni list Wall Street Journal.

Teheransko izvješće o nosaču zrakoplova ne daje pojedinosti i ne zna se kakve podatke iranska vojska može izvući iz snimaka. Ali već i sama objava znači da Iran želi svoju mornaricu prikazati kao silu u regionalnim vodama, navodi WSJ.

IRNA je prenijela riječi mornaričkoga zapovjednika admirala Habibolaha Sajarija koji je rekao kako iranska akcija pokazuje 'kontrolu nad kretanjem stranih snaga' u području u kojem službeni Teheran održava 10-dnevne vojne vježbe.

'Jedan iranski brod i špijunski avion pratili su, snimili i fotografirali američki nosač zrakoplova kako ulazi u Omanski zaljev iz Perzijskoga', rekao je admiral Sajari i dodao kako će 'iranske snage upozoriti stranu flotu uđe li u područje na kojem traju vježbe'.Državna televizija prikazala je navodno tu snimku, ali nosač zrakoplova ne vidi se jasno jer je sniman iz prevelike udaljenosti.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Isplovili iz perzijskog zaljeva

Iranska vojna vježba održava se u međunarodnim vodama blizu Hormuškoga tjesnaca kojim putuje jedna šestina svjetske nafte. Dalje od toga velike su morske površine Arapskoga mora i Adenskog zaljeva. I američka Peta flota sa sjedištem u Bahreinu aktivna je u tome području, kao i ratni brodovi nekoliko drugih zemalja koji patroliraju u borbi protiv gusara.

Glasnogovornica Pete flote poručnica Rebecca Rebarich kaže kako su nosač aviona USS John C. Stennis i raketna krstarica USS Mobile Bay u utorak, nakon posjeta luci Jebel Ali u Dubaiju, isplovili iz Perzijskog zaljeva kroz Hormuz. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene